Politiek

Dividendbelasting – Mark Rutte wil niets zeggen over Shell (En wilde liever niet naar de Tweede Kamer komen)

19-06-2018 15:11

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen had toch echt om Mark Rutte gevraagd tijdens het Vragenuur. Groot was dan ook de verbazing toen staatssecretaris van FinanciĆ«n Menno Snel (D66) in Vak K bleek te zitten. Ophef alom, de oppositie wilde de premier zien. Uiteindelijk was het VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff die de doorslag gaf: hij zou ook wel de minister-president willen zien. “De premier lijkt wel een klein kind dat niet naar de tandarts wil”, liet Geert Wilders (PVV) zich ontvallen.

Lees ook – GroenLinks wil dat Algemene Rekenkamer onderzoek gaat doen naar dividendbelasting-affaire

Marijnissen wilde een oordeel van de minister-presdient over de onthulling van Trouw dit weekeinde over de vermeende jarenlange belastingontduiking door Shell. Aandeelhouders van buiten Nederland zijn geen dividendbelasting verschuldigd als ze zogeheten B-aandelen Shell kopen. Volgens het olie- en gasbedrijf is daar niets mis mee, maar hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek stelt dat de gebruikte constructie in strijd lijkt met de wet.

Maar helaas, Rutte kan er niets over zeggen. De Belastingwet verbiedt over dergelijke afspraken in het openbaar te spreken. Wel zal staatssecretaris Snel een ‘vertrouwelijke technische briefing’ voor de Kamer verzorgen.

Partij voor de Dieren-voorvrouw Marianne Thieme liet gelijk weten daar geen zin in te hebben. Want zo’n vertrouwelijke bijeenkomst betekent dat ze zich niet in het openbaar over de kwestie kan uitspreken. En zo werd er weer een hoofdstuk aan dat dekselse dossier dividendbelasting toegevoegd.

Lees ook

GroenLinks en SP willen actie tegen Shell vanwege ontwijken dividendbelasting

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens