Politiek

GroenLinks en SP willen actie tegen Shell vanwege ontwijken dividendbelasting

16-06-2018 14:14

GroenLinks-leider Jesse Klaver vindt dat er een parlementaire enquête moet komen over het coalitiebesluit om de dividendbelasting af te schaffen. Directe aanleiding voor het pleidooi, dat Klaver zaterdag naar de overige fractievoorzitters en het presidium van de Tweede Kamer heeft gestuurd, is berichtgeving in Trouw over een afspraak tussen Shell en de Belastingdienst uit 2005. Ook de SP spreekt daar schande van.

Lees ook – Koning Willem-Alexander heeft geen aandelen Shell

Aandeelhouders van buiten Nederland zijn geen dividendbelasting verschuldigd als ze zogeheten B-aandelen Shell kopen. Volgens het olie- en gasbedrijf is daar niets mis mee, maar hoogleraar belastingrecht Jan van de Streek stelt dat de gebruikte constructie in strijd lijkt met de wet.

Klaver legt een verband met de voorgenomen afschaffing van de dividendbelasting, waar volgens hem ‘de geur van vriendjespolitiek’ omheen hangt. “Dit is niet hoe een democratie hoort te werken. Er gaat iets helemaal verkeerd als één bedrijf zo machtig is dat het zijn eigen regels mag maken. In een rechtsstaat staat niemand boven de wet”, stelt hij.

GroenLinks wil weten of soortgelijke afspraken bestaan met andere multinationals. “Deze vragen zijn niet via de normale parlementaire procedures te beantwoorden”, aldus Klaver in de brief. “Dit kan alleen als een parlementaire enquêtecommissie inzage krijgt in de geheime afspraken die zijn gemaakt.”

SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een ‘stinkende deal’ en noemt premier Mark Rutte ,,een loopjongen van het grootkapitaal die het geld en de macht van de rijkste 10 procent beschermt”. Rutte heeft wat haar betreft ,,wat uit te leggen, dat mag hij komende week in de Kamer doen.”

Zowel GroenLinks als SP vindt dat de Staat ruim 7 miljard euro die Shell-aandeelhouders aan dividendbelasting vermeden zouden hebben alsnog moet innen.

ChristenUnie en CDA vragen staatssecretaris van Financiën Menno Snel om een overzicht van zogeheten belastingrulings, zoals de afspraken met de Belastingdienst worden genoemd, over de laatste 15 jaar. Ze willen weten hoeveel van die rulings betrekking hebben op de dividendbelasting en zijn benieuwd of weleens is gebleken dat dergelijke deals niet voldeden aan de wet- en regelgeving.

ANP