Politiek

NCTV: ISIS maakt veelvuldig gebruik van vluchtelingenstroom

11-07-2016 12:20

ISIS-terroristen mengen zich ‘veelvuldig’ in de vluchtelingenstroom richting Europa. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof maandag gezegd tijdens de presentatie van zijn dreigingsanalyse, het periodieke Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Mogelijk hebben ze ook asiel in Nederland aangevraagd.

De NCTV spreekt nu van ‘veelvuldig’, een opmerkelijke opschaling van de ernstigheid van het probleem. Vorig jaar september formuleerde men juist nog zeer voorzichtig, de mogelijkheid werd altijd onderkent, maar er was geen informatie dat die route ook op grote schaal werd misbruikt. Ook de AIVD gebruikte dergelijke bewoordingen en constateerde dat er geen signalen waren dat ISIS “structureel probeert handlangers via asielroutes naar Europa te sturen”. Die voorzichtige formuleringen zijn nu dus aanmerkelijk aangepast.

In maart van dit jaar sprak de NCTV in een rapport al duidelijker over de mogelijkheid van terroristen in de asielstroom. Het vrije reizen zou verplaatsing binnen Europa makkelijker maken. Daarnaast “bestaat het risico dat terroristen misbruik maken van de asielprocedure”, constateerde de NCTV ook toen al.

Het dreigingsbeeld is nog steeds ‘substantieel’, dat is niveau 4 op een schaal van 5. Sinds vorig jaar is er een ‘toenemend aantal verbanden’ vastgesteld met Nederland, zoals bijvoorbeeld de arrestaties in Rotterdam in een Frans onderzoek naar een netwerk dat mogelijk een aanslag wilde plegen in Frankrijk.

“De afgelopen periode heeft veel aanslagen laten zien”, zei Schoof. “Parijs, Brussel, Orlando, Istanbul”, somde hij op. “Allemaal aanslagen waarvan we ons kunnen voorstellen dat ze hier ook gebeuren.”

Lees ook

TPO – Van der Steur zwijgt over ISIS-terroristen in vluchtelingenkamp Nijmegen