Politiek

Van der Steur zwijgt over ISIS-terroristen in vluchtelingenkamp Nijmegen

07-06-2016 14:58

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) wil niets zeggen over het bericht dat er zich enige tijd ISIS-terroristen hebben opgehouden in een vluchtelingenkamp in Nijmegen. Er wordt ‘vanzelfsprekend’ onderzoek gedaan, volgens de bewindsman, de reden waarom hij er verder niets over kan zeggen. Maar: “We kunnen niet uitsluiten dat terroristen vluchtelingenstroom naar Nederland kunnen misbruiken.” Dat zei Van der Steur dinsdagmiddag in de Tweede Kamer na vragen van de PVV.

NRC Handelsblad meldde maandagavond dat in een Nijmeegs vluchtelingenkamp leden van een slapende cel van terreurorganisatie Islamitische Staat (ISIS) aanwezig zijn geweest. Het ging om een groep van twintig mannen, verdeeld tussen Nijmegen en Düsseldorf, die klaargestaan zouden hebben om een aanslag te plegen wanneer ISIS hun daartoe opdracht gaf. Dat heeft een overgelopen jihadist, de 28-jarige Saleh A., in februari verklaard tegenover de Franse politie. SP-Kamerlid Ronald van Raak wilde weten of de ontdekking van de terroristische cel toeval was of dat de terroristen al in beeld waren bij de inlichtingendiensten. Ook daar wilde Van der Steur niets over zeggen.

Vorige week werd bekend dat ISIS bezig was met een operatie met Düsseldorf als doelwit. Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof waarschuwde eerder dit jaar al voor terroristen die meereizen in de vluchtelingenstroom.

Lees ook

TPO – ISIS-terroristen zaten in vluchtelingenkamp Nijmegen