Achtergrond

Chris Aalberts in Den Helder (56): PVV en ChristenUnie liggen in Den Helder te vrijen

27-04-2018 13:44

Het is gelukt. Tenminste, daar lijkt het op. De PVV gaat in Den Helder meebesturen. Donderdagavond lekte een voorlopig akkoord uit tussen meerdere lokale partijen, de ChristenUnie en de PVV. Verontwaardiging alom, niet over de inhoud (die is nog onbekend), maar over de totstandkoming ervan. Carlo Assorgia, leider van de grootste partij ‘Beter voor Den Helder’ vroeg onlangs 50Plus-senator Jan Nagel als formateur. Nagel merkte al snel dat de coalitie die ‘Beter voor Den Helder’ wilde – zonder CDA, VVD en D66 – niet of nauwelijks mogelijk was.

Toen formeerde Assorgia zelf de door hem gewenste coalitie. Zonder dat aan Nagel te vertellen. Nagel zegt erover in zijn eindverslag: ‘Iedereen kan (…) begrijpen waarom ik geen woord meer wil besteden aan deze in politiek Nederland nog nooit eerder vertoonde onbetrouwbaarheid.’ Volgens Nagel was er een mogelijkheid van een coalitie met een ruime meerderheid met landelijke en lokale partijen. Dat laatste is volgens velen belangrijk, want die vechten in Den Helder elkaar al heel wat jaren de tent uit. Publiekelijk werkte iedereen aan Nagels optie mee, ook Beter voor Den Helder.

Een minimale meerderheid in Den Helder

Maar nu komt er dus toch een brouwsel van Carlo Assorgia zelf. Zes partijen met een minimale meerderheid van zestien zetels gaan besturen: ‘Beter voor Den Helder’, ‘Stadspartij’, ‘Seniorenpartij’, ‘Behoorlijk Bestuur’, PVV en ChristenUnie.

Of deze PVV-ChristenUnie-coalitie er echt gaat komen is niet helemaal zeker. Een van de partijen meldt dat het akkoord vooralsnog slechts een intentie is. We kunnen tevens constateren dat er geen gezamenlijk persbericht de wereld in is gestuurd. Maar nu er met alle andere partijen ruzie is gemaakt, resteert eigenlijk alleen dit plan nog. Andere partijen kijken in ieder geval wel uit om nog met Assorgia te onderhandelen.

De coalitie is nog niet begonnen of iedereen ziet vier problemen mijlenver aankomen. Die gaan niet over de inhoud, maar over personen, want daar gaat het in Den Helder altijd over.

Probleem 1: De ChristenUnie

Landelijk is het slecht voorstelbaar dat de ChristenUnie met de PVV in een kabinet gaat zitten. We zien hier welke rare sprongen uitgeholde afdelingen van landelijke partijen in de gemeente kunnen maken. De ChristenUnie is in Den Helder synoniem voor Tjitske Biersteker, die geen enkele serieuze tegenstand van haar leden lijkt te krijgen. Als er een verband is tussen de landelijke partij in Amersfoort en de afdeling in Den Helder, moet deze coalitie intern gerommel geven. Den Helder – waar nauwelijks moslims wonen – krijgt kennelijk symbolisch anti-islambeleid.

Probleem 2: De onbekende PVV

Of heeft de PVV dat ideaal weggegeven? De partij is in Den Helder een black box bestaande uit drie raadsleden. Niemand weet wie ze zijn. Vincent van den Born is officieel de baas, maar iedereen weet dat de provinciale statenfractie een stevige inhoudelijke en persoonlijke vinger in de pap heeft. Eigenlijk is er dus ‘met Haarlem’ geformeerd. Over Van den Born is niets te zeggen, behalve dat hij geen groot spreker is. Of de PVV constructief is en in staat is tot compromissen moet allemaal nog blijken. Onervaren is de club zeker.

Probleem 3: Een dubieuze lokale partij

‘Beter voor Den Helder’ bestond de afgelopen periode uit relatief kleurloze raadsleden waaronder een meneer die regelmatig een verwarde indruk maakte en een raadslid die eerder bij drie andere partijen zat en nooit iets zegt. Niet moeilijk dus om de boel bij elkaar te houden, zou je zeggen (al lukte dat niet helemaal). Deze verkiezingen heeft Carlo Assorgia een oud-specialist op zijn kandidatenlijst gezet. Zou die voldoende kadaverdiscipline kunnen opbrengen, bijvoorbeeld als er aantoonbaar sprake is van belangenverstrengeling? Velen vragen het zich openlijk af.

Probleem 4: Een oud-ambtenaar met een conflict

En dan hebben we nog Remco Duijnker, nu fractievoorzitter van de Seniorenpartij, maar straks wethouder. Hij had als ambtenaar een arbeidsconflict met de gemeente. Hij geeft daar de burgemeester de schuld van en zit binnenkort met diezelfde burgemeester in het college. Dat zal de bedoeling wel zijn, want vrijwel alle partijen in deze PVV-ChristenUnie-coalitie hebben het niet zo op Koen Schuiling. Kennelijk heeft men langer nagedacht over het streven de burgemeester weg te krijgen dan over de vraag hoe iemand als Duijnker straks zijn oud-collega’s moet gaan aansturen.

Landelijke partijen als CDA en VVD klagen nu steen en been, maar zij komen vanzelf weer aan bod. Een soortgelijke coalitie met vooral lokale partijen hield het in 2014 nog geen jaar vol. De voorzitter van de Stadspartij is al opgestapt maar ‘dat heeft er niets mee te maken’. Niemand gelooft het nog.

De serie Chris Aalberts in Den Helder gaat na de gemeenteraadsverkiezingen nog even verder met de vraag wat de Helderse verkiezingen precies hebben opgeleverd.

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens