TPOok!

 
Reportage

Chris Aalberts in Den Helder (43): De verborgen agenda van de Seniorenpartij

De partij weet niet wat te doen voor Helderse ouderen

In een krimpregio als Den Helder neemt het aantal bewoners af, maar niet alle bewoners verdwijnen in een even hoog tempo. Voor hoger opgeleide jongeren is hier weinig werk en dus trekken die weg. Vooral ouderen blijven hangen: ze hebben hier heel lang gewoond en er is voor hen weinig reden om nog weg te gaan. Een krimpregio als Den Helder is dus ook een vergrijsde regio. En dus is er een prachtige kans voor iedereen die in de gemeenteraad wil komen: begin een Seniorenpartij. Dat levert vrijwel gegarandeerd raadszetels op.

Eigenlijk is het heel raar dat er in Den Helder nog helemaal geen Seniorenpartij bestond. Er is hier een enorme markt want ouderen in overvloed. De Seniorenpartij is naast de PVV de tweede belangrijke nieuwe partij aan de Helderse gemeenteraadsverkiezingen meedoet. Een zeer bonte verzameling kandidaten heeft zich aangesloten: raadslid van de Vrije Socialisten Carla van Driesten, oud-PvdA-raadslid Dirk Gorter, Helder Onafhankelijk-afsplitser Marinus Vermooten en zijn commissielid Remco Duijnker.

Geld op de rug groeien

Het is niet moeilijk te ontdekken dat er iets raars aan de hand is. De Seniorenpartij is ook in een vergrijsde gemeente lastig: meer geld voor ouderen is sowieso niet haalbaar want dan gaat het om enorme bedragen en het jaagt alle jongere bewoners de gemeente uit. Op een fundamenteel niveau kan de Seniorenpartij dus op voorhand weinig voor de ouderen doen. Natuurlijk kan de partij pleiten voor betere zorg, maar iedereen weet vanaf de eerste seconde dat dat loze beloften zullen zijn. Zelfs bij de Seniorenpartij groeit het geld niet op de rug.

Op een terras vraagt uw verslaggever aan lijsttrekker Remco Duijnker waar hij precies voor staat. Duijnker loopt over van de ideeën over het bestuur in Den Helder en over allerlei inhoudelijke thema’s, maar ouderenthema’s noemt hij niet. Wat wil hij nu precies voor de Helderse ouderen? Wat zou het ouderenbeleid in Den Helder moeten zijn? We komen er niet uit. Bij een lijsttrekkersdebat merkt een concurrent fijntjes op dat Duijnker wel heel weinig over ouderen te zeggen heeft. Concrete voorstellen heeft de Seniorenpartij maar nauwelijks.

Een andere reden om mee te doen

De Seniorenpartij wil een seniorvriendelijke gemeente. Behalve gratis openbaar vervoer voor 65-plussers staat er werkelijk niets bijzonders in hun programma. Elke linkse partij tekent ervoor. Zou dit komen omdat lijsttrekker Duijnker jarenlang ambtenaar bij de gemeente Den Helder was en dus heel goed weet hoe een gemeente in elkaar zit en ook wat wel en niet haalbaar is?

Den Helder zou Den Helder niet zijn als er geen verhalen rond zouden gaan over Duijnker. Vrijwel niemand wil het in een interview hardop op band zeggen, maar in de wandelgangen komt steeds hetzelfde verhaal terug: Duijnker heeft nog een appeltje met de gemeente te schillen. Of beter: met de burgemeester. Duijnker zat als ambtenaar in een ontslagprocedure. Hij ziet de burgemeester als de kwade genius daarachter.

Ontslagprocedure

Duijnker laat in een reactie weten dat hij eervol is ontslagen door de gemeente Den Helder. Hij stuurt zijn ontslagbrief mee waar dat ook letterlijk in staat. Zijn werkzaamheden werden een paar jaar geleden overgedragen aan de RUD Noord Holland Noord en Duijnker kwam daar in vaste dienst. Maar betekent dit dat er geen ontslagprocedure tegen hem liep? Nee, er liep wel een procedure, hetgeen blijkt uit de aangifte die Duijnker deed tegen de burgemeester. René Zwaap tekende het zelf uit Duijnkers mond op.

Duijnker geeft natuurlijk niet toe dat zijn motief is om de burgemeester weg te krijgen, maar we kunnen er rustig vanuit gaan dat zijn geschiedenis bij de gemeente Den Helder een enorme rol speelt bij de oprichting van de Seniorenpartij. Dat verklaart dan ook meteen waarom de partij inhoudelijk zo flets is: ouderen vormen zeker niet de reden om mee te doen.

 Tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart is er drie keer per week: Chris Aalberts in Den Helder. Een serie over de gemeentepolitiek van de marinestad en wat de rest van Nederland daarvan kan leren.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.