TPOok!

 
Buitenlandpolitiek

Brexitwatch – Boris Johnson afgetreden

Minister van Buitenlandse Zaken weg na onvrede over verloop Brexit

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson is maandagmiddag afgetreden. Dat heeft het bureau van premier Theresa May bekendgemaakt. Zijn vertrek volgt op het eerdere vertrek van David Davis uit het kabinet van May. Davis was belast met het brexit-dossier.

May schoof maandag een nieuwe brexitminister naar voren, de 44-jarige ‘brexiteer’ Dominic Raab.

De Britse premier leek vrijdag nog de steun van Jonhson te hebben voor ‘een zachte brexit’. Onderdeel van het plan blijft dat de Britten naar eigen goeddunken zelf hun grenzen beschermen en dat de immigratie uit EU-landen tot staan wordt gebracht. Johnson was het voornaamste gezicht van de campagne vóór het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Johnson, de voormalige burgemeester van Londen, liet zaterdag enkele getrouwen weten dat hij had besloten aan te blijven om te kunnen doorvechten voor het uittreden uit de EU, op de manier waarvoor hij campagne had gevoerd. De afgetreden minister van Buitenlandse Zaken zal naar verwachting later op de maandag zijn besluit toelichten.

May voert gesprekken met leiders in de Conservatieve Partij om parlementaire steun te verwerven. De aanhangers van een ‘harde brexit’ komen eveneens samen. Zij zijn furieus dat May de steun van Labour-parlementsleden werft om haar plan voor de ‘zachte brexit’ door te drukken.

Lees ook

Minister van Brexitzaken David Davis stapt op vanwege ‘softe’ Theresa May

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.