TPOok!

 
avatar
   
Buitenlandpolitiek

Minister van Brexitzaken David Davis stapt op vanwege ‘softe’ Theresa May

Britse Conservatieven verdeeld - Premier dreigt Boris Johnson met ontslag

De Britse minister van Brexitzaken David Davis en zijn onderminister Steve Baker hebben hun ontslag ingediend bij premier Theresa May. Davis heeft zijn baan opgezegd vanwege de oplopende spanningen en grote meningsverschillen binnen het kabinet over de brexit-strategie.

Hevige richtingenstrijd

Binnen de Britse Conservatieven is een hevige richtingenstrijd gaande over de te volgen strategie. Een vleugel van de partij aangevoerd door de minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, waartoe ook Davis behoort, wil volledig los van de Europese Unie zonder akkoorden, terwijl May voor een zachtere variant opteert.

Vrijdag kwam het kabinet tot overeenstemming om een zachtere brexitstrategie te gaan volgen en leken de rangen gesloten.

Theresa May: ‘Spijtig’

In zijn ontslagbrief aan May schrijft Davis dat het vrijdag bereikte akkoord in het kabinet ‘mijn positie als brexit-onderhandelaar ondermijnt’ Ook is hij bang dat ‘niet het kabinet, maar het parlement gaat bepalen hoe de brexit zal verlopen’. Ook zegt hij te vrezen dat de onderhandelingspositie van Groot-Brittannië ten opzichte van de EU ‘zwak’ zal zijn.

May heeft in een reactie op het vertrek van Davis gezegd dat ze het ‘spijtig’ vindt dat Davis vertrekt. Ze het niet eens is met de argumenten die hij aanvoert. “We moesten als kabinet het huidige standpunt bepalen om door te gaan met gedetailleerde onderhandelingen over een vertrek van Groot-Brittannië uit de EU”, aldus May.

Boris Johnson moet oppassen

Volgens de premier is het kabinetsakkoord van afgelopen vrijdag ‘consistent met de uitkomst van de wil van de Britse kiezer en in overeenstemming met het partijstandpunt over brexit van de Conservatieven’. May had in de krant The Times na dat akkoord nog een waarschuwing voor haar minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, met wie ze regelmatig van mening verschilt over de strategie: “Als hij probeert het Britse standpunt te ondermijnen wordt hij ontslagen.”

ANP

Steun direct Redactie

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.