TPOok!

 
Politiek

Coalitiepartijen blokkeren hoorzitting over referendum

SP wil nu met rest oppositie deskundigen horen over omstreden wet Kajsa Ollongren (D66)

De coalitiepartijen voelen niets voor een hoorzitting met staatsrechtgeleerden over het afschaffen van het correctief referendum en of die intrekkingswet zelf ook referendabel kan zijn. SP Kamerlid Ronald van Raak had daar donderdag om gevraagd. De SP’er wil nu samen met de oppositie een dergelijke hoorzitting organiseren. Van Raak tegen ThePostOnline: “Het is overduidelijk dat de coalitie de wet van Ollongren zo snel mogelijk door de Kamer wil hebben. Terwijl we hier juist zorgvuldig naar moeten kijken.”

D66 is er in de Eerste Kamer nog niet uit

D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Thom de Graaf laakte begin deze week tijdens de Algemene Beschouwingen in de senaat de wijze waarop en vooral de snelheid waarmee het kabinet het raadgevend referendum wil afschaffen. “Waarom moet dat zo bruusk? Waarom wordt de geplande evaluatie van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne niet afgewacht?”, vroeg De Graaf. “Nu het beslissend correctief referendum niet doorgaat, is het raadgevend referendum wellicht een alternatief. Daar moet beter over nagedacht worden.”

Het kabinet heeft de Raad van State gevraagd met spoed advies uit te brengen over de afschaffing. Normaal gesproken brengt de Raad van State binnen drie maanden een advies uit over een wetsvoorstel. Interessant wordt wat de Raad van State hierover zal zeggen. Pikant detail: De Raad van State liet eerder al weten dat een intrekkingswet ook ‘referendabel’ is.

Wordt vervolgd.

Lees ook

Ronald van Raak – Mark Rutte gedraagt zich als een kleine dictator

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.