TPOok!

 
Politiek

SP wil hoorzitting in Tweede Kamer over afschaffen referendum

Ronald van Raak: 'Mark Rutte gedraagt zich als een kleine dictator'

SP Kamerlid Ronald van Raak zal vandaag een voorstel doen om in de Tweede Kamer een hoorzitting te organiseren met staatsrechtdeskundigen over het afschaffen van het raadgevend referendum. Dat schrijft hij in zijn column op ThePostOnline. Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) stuurde vorige week haar wetsvoorstel naar de Raad van State. Het kabinet wil bovendien voorkomen dat over de intrekkingswet een referendum kan worden gehouden. Over de rol van minister-president Mark Rutte schrijft Van Raak dat hij zich gedraagt ‘als een kleine dictator, die denkt beter te weten wat goed is voor de mensen – en er niet voor terugschrikt om daarvoor de wet naar zijn hand te zetten’.

‘We moeten dit als Tweede Kamer heel goed onderzoeken’

Welke deskundigen Van Raak wil horen wil hij in een nadere toelichting tegen TPO nog niet zeggen, hij wil eerst overleggen met andere Kamerfracties. “We moeten dit als Tweede Kamer heel goed onderzoeken.”

Het kabinet heeft de Raad van State gevraagd met spoed advies uit te brengen over de afschaffing. Normaal gesproken brengt de Raad van State binnen drie maanden een advies uit over een wetsvoorstel. Interessant wordt wat de Raad van State hierover zal zeggen. Pikant detail: De Raad van State liet eerder al weten dat een intrekkingswet ook ‘referendabel’ is.

D66 is er in de Eerste Kamer nog niet uit

D66-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Thom de Graaf laakte begin deze week tijdens de Algemene Beschouwingen in de senaat de wijze waarop en vooral de snelheid waarmee het kabinet het raadgevend referendum wil afschaffen. “Waarom moet dat zo bruusk? Waarom wordt de geplande evaluatie van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne niet afgewacht?”, vroeg De Graaf. “Nu het beslissend correctief referendum niet doorgaat, is het raadgevend referendum wellicht een alternatief. Daar moet beter over nagedacht worden.”

Van Raak: “We moeten D66-senator De Graaf serieus nemen in zijn oproep hier beter over na te denken. Eerste stap is dan onafhankelijke informatie krijgen van goede deskundigen in een hoorzitting.”

Lees ook

Ronald van Raak – Mark Rutte gedraagt zich als een kleine dictator

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.