Politiek

SP wil dat gemeenten niet gebruikte subsidie voor Oekraïne-referendum terugbetalen

29-11-2016 14:49

De SP wil dat gemeenten die extra subsidie kregen voor het Oekraïne-referendum en die niet gebruikten, deze aan de Rijksoverheid terugbetalen. Dat zegt SP Kamerlid Ronald van Raak dinsdag tegen ThePostOnline. In de aanloop naar het referendum trokken gemeenten aan de alarmbel vanwege de kosten van het referendum. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) waarschuwde dat het gebrek aan financiële middelen het voor de kiezers lastiger zou maken om te stemmen. De gemeenten konden minder stemlokalen inrichten. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) besloot vervolgens 10 miljoen euro extra uit te trekken waardoor er in totaal 30 miljoen euro beschikbaar kwam.

Extra geld ging niet naar referendum

Voor en na het referendum bleek echter dat gemeenten het geld niet gebruikten voor het referendum maar het oppotten of aan andere zaken besteedden. Hellendoorn stak 45.000 euro van de 61.000 euro voor het Oekraïne-referendum in de eigen zak, Pijnacker-Nootdorp heeft 25.000 euro van de 58.000 euro aan andere zaken besteed, Zutphen gebruikte minimaal 5.000 euro van de 54.000 euro niet aan het Oekraïne-referendum.

SP: ‘Ronald Plasterk moet lijst oppotters openbaar maken’

Van Raak tegen ThePostOnline:

 

“Het stak mij zeer dat burgemeesters zelf gingen bepalen of ze het referendum belangrijk vonden of niet en of ze voldoende stemlokalen gingen inrichten of niet. Eerste zeiden veel burgemeesters dat ze te weinig geld kregen, waarna ik in de Tweede Kamer heb aangedrongen op een hoger budget. Nu blijkt dat geld helemaal niet het probleem was, maar onwil en voorkeuren van gemeenten. Dat moesten we lezen in de media. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken weigert tot nu toe openbaar te maken welke gemeenten hoeveel geld voor het referendum aan ander dingen hebben uitgegeven. Die lijst moet snel openbaar worden, zodat bewoners in die gemeenten kunnen zien hoe serieus hun burgemeester hen neemt. En het geld dat gemeenten hebben overgehouden moet natuurlijk tot de laatste cent worden terugbetaald. In maart zijn er landelijke verkiezingen en ik krijg opnieuw geluiden dat bepaalde gemeenten minder stembureaus willen inrichten. De minister moet die burgemeesters duidelijk maken dat dit echt niet kan.”

 

De Tweede Kamer debatteert woensdag met Plasterk over zijn begroting, Van Raak zal de subsidiekwestie dan aan de orde stellen.