Haagse grabbelton

Zutphen heeft minder stemhokjes én houdt deel budget referendum voor zichzelf

04-03-2016 18:28

Opmerkelijk bericht over het Gelderse Zutphen. De gemeente krijgt van het Rijk 54.000 euro voor de organisatie van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne op woensdag 6 april. Maar de gemeente geeft dit bedrag niet volledig uit:  5000 euro euro blijft onbenut. Dat is opmerkelijk omdat Zutphen voor het referendum minder stembureaus opent dan gebruikelijk: in plaats van 25 zullen er 18 stembureaus zijn.

Zijn er meer gemeenten die oppotten?

SP-Kamerlid Ronald van Raak werd door de lokale SP gewezen op een collegebesluit van dinsdag 17 november waarin staat:

 

“Ten behoeve van de organisatie van het raadgevend referendum op 6 april 2016 keert het rijk in totaal €20.000.000,- extra uit aan de gemeenten in Nederland. Voor de gemeente Zutphen betekent dit dat een eenmalig bedrag van ongeveer €54.000,- uitgekeerd wordt. Dit bedrag wordt via het gemeentefonds beschikbaar gesteld. Voor het raadgevend referendum in 2016 wordt gebruik gemaakt van €49.000,- van deze eenmalige uitkering van het rijk.”

 

Van Raak wil nu van minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) weten of er meer gemeenten zijn die een deel van het budget voor het referendum oppotten en om welke bedragen dat gaat.  Ook vraagt de SP’er zich af hoe zich dat verhoudt tot de tien miljoen euro die Plasterk éxtra ter beschikking heeft gesteld aan gemeenten.

NOS: 700 minder stembureaus

De VNG luidde in oktober vorig jaar de noodklok. Volgens de vereniging is het organiseren van referenda bijna net zo duur als de Tweede Kamerverkiezingen. De kosten hiervoor waren in 2012 42,2 miljoen euro. De VNG waarschuwde dat het gebrek aan financiële middelen het voor de kiezers lastiger zal maken om te stemmen.

De NOS toonde vorige maand aan dat één op de tien stembureaus niet open gaat tijdens het Oekraïne-referendum. Dat bleek uit een enquête waaraan 323 van de 390 Nederlandse gemeenten meewerkten. Gingen in die 323 gemeenten bij de provinciale verkiezingen vorig jaar nog ruim zevenduizend stembureaus open, nu zijn dat er zevenhonderd minder.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.