Verkiezingen – Wordt Curaçao een criminele staat?

03-10-2016 19:37

Gerrit Schotte is veroordeeld tot drie jaar gevangenis. Toch doet deze oud-premier gewoon mee aan de verkiezingen op Curaçao, waar zijn partij volgens peilingen de grootste zal worden. Woensdag zal een veroordeelde crimineel, die volgens de rechter een ‘marionet’ was van de gokindustrie, opnieuw in het parlement worden gekozen. Na die dag kan de man die als premier de maffia aan de macht heeft gebracht, overheidsbedrijven financieel heeft uitgekleed en een politiek heeft gevoerd van angst en intimidatie, mogelijk opnieuw een regering vormen. Dan krijgen we binnen ons Koninkrijk een land dat wordt geleid door een crimineel. Hoe is het ooit zover kunnen komen? En wat betekenen deze verkiezingen voor Nederland en voor de toekomst van het Koninkrijk?

De charmes van een charlatan

Bij het eerste bezoek van Gerrit Schotte aan de Tweede Kamer zag ik het al, deze man was een boef. Curaçao was op 10 oktober 2010 een autonoom land geworden binnen het Koninkrijk. Nederland had veel hulp geboden en onder meer voor 1 miljard euro de schulden van het eiland betaald. De nieuwe premier Gerrit Schotte werd overal geroemd als een symbool van een nieuwe generatie politici die het eiland naar een betere toekomst zouden leiden. Kamerleden van CDA en D66, GroenLinks en ChristenUnie, vielen allemaal voor de charmes van deze charlatan. De PvdA ging zelfs met Schotte op toer door Amsterdam, in de hoop zo de stemmen van Antillianen voor zich te winnen. Iedereen die kon zien, zag dat deze man niet deugde, maar politieke correctheid kan blijkbaar blind maken.

Knetteren in de wandelgangen

Na afloop van het bezoek van Gerrit Schotte in 2010 knetterde het nog even flink in de wandelgangen. Veel andere Kamerleden namen mij kwalijk dat ik deze charmante premier zo hard had ondervraagd over zijn partijfinanciering, omdat ik wilde weten wie zijn dure campagne had betaald. Ik kan me nog herinneren dat ook ik toen erg boos ben geworden, omdat zij deze crimineel gewoon premier hadden laten worden. Het nieuwe land Curaçao moest met alle geweld op de symbolische datum ‘10-10-10’ van start gaan, ook al was de screening van de nieuwe ministers nog niet geregeld. Toen Gerrit Schotte merkte dat de geheime dienst gevoelige informatie had over zijn contacten met de gokmaffia, schrok de premier er niet voor terug om die dienst door diezelfde maffia te laten leegroven.

De banden met de mafia

In maart dit jaar veroordeelde de rechter op Curaçao Gerrit Schotte tot drie jaar cel, omdat hij zich heeft laten omkopen door Francesco Corallo, die vanuit Sint Maarten een internationaal gok-imperium leidt. Schotte heeft geprobeerd de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten in handen te geven van deze Corallo – wat we gelukkig hebben weten te voorkomen. Wat we niet konden voorkomen is dat op grote schaal fraude heeft plaatsgevonden bij overheidsinstellingen, waar vele honderden miljoenen lijken verdwenen. Ook konden we niet voorkomen dat Curaçao een veilige plek werd voor een illegale gokindustrie, die overal in de wereld crimineel geld witwast. Ook moesten we toezien hoe criminelen critici de mond probeerden te snoeren – Corallo probeerde ook mij voor de rechter te dagen.

De toekomst van de eilanden

In 2012 verloor Gerrit Schotte de meerderheid in het parlement van Curaçao, maar verdween niet de greep van de gokmaffia op het bestuur van het eiland. Vanuit Nederland heb ik samen met VVD-collega André Bosman veel gedaan om de criminelen van het eiland te krijgen. Op ons verzoek doet Nederland nu samen met de Verenigde Staten een grootschalig onderzoek naar de verbondenheid tussen de politiek en de gokwereld. Ook biedt Nederland alle steun bij het onderzoek naar de moord in 2013 op Helmin Wiels, nadat deze politicus had gezegd te willen optreden tegen de gokindustrie op het eiland. Maar Tweede Kamerleden gaan uiteindelijk niet over de toekomst van deze eilanden, daarover gaan alleen de bewoners van Curaçao en Sint Maarten zelf.

Afscheid van het Koninkrijk?

Maandag 26 september waren er verkiezingen op Sint Maarten, waar de partij van Theo Heyliger de grootste werd. Heyliger – die op het eiland ‘Theo ten procent’ wordt genoemd – heeft een lang verleden van fraude en corruptie en is ook nauw verbonden met Corallo. Als Schotte op woensdag 5 oktober de verkiezingen op Curaçao wint en – net als Heyliger op Sint Maarten – een regering kan vormen, raakt ook dit eiland verder in de greep van de onderwereld. Dat zal gevolgen hebben voor de mensen op de eilanden, die een donkere toekomst tegemoet zullen gaan. Maar het zal ook gevolgen hebben voor de relatie met Nederland, omdat wij niet kunnen accepteren dat in het Koninkrijk landen worden geleid door criminelen. Een keuze voor Schotte is een keuze tegen het Koninkrijk.

Maar zover is het gelukkig nog niet. Woensdag doen aan de verkiezingen op Curaçao ook veel politici mee die zich niet laten omkopen door de maffia en die wel oog hebben voor de belangen van de bevolking. Ik hoop dat de kiezers beseffen wat er voor hen op het spel staat en wens hen woensdag veel wijsheid toe.