Politiek

Formatiewatch – Alle ballen op Jesse Klaver

13-06-2017 11:20

D66-leider Alexander Pechtold noemt het dinsdag ‘absurd’ dat het na alle gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Hij zegt dat hij ‘hemel en aarde’ heeft bewogen voor een coalitie van VVD, CDA, D66 met GroenLinks erbij. Pechtold zei niet te begrijpen dat het is mislukt. De gesprekken liepen vast op het onderwerp migratie en met name de omgang met oorlogsvluchtelingen.

‘Klaver heeft het uit zijn handen laten vallen’

Volgens Pechtold moet er worden samengewerkt om tot goede opvang te komen voor oorlogsvluchtelingen omdat er zelfs in Europa landen zijn die zich niet aan afspraken houden. Dat was volgens hem nu goed mogelijk met een kabinet met een ruime meerderheid, maar heeft Klaver dit nu uit zijn ‘handen laten vallen’.

Rutte: Het ging om fatsoenlijke afspraken

VVD-leider Mark Rutte is op zijn beurt ‘ontzettend teleurgesteld’ en ‘verbijsterd’ na het mislukken van de gesprekken tussen zijn partij, CDA en D66 met GroenLinks op het onderwerp migratie. Rutte zei dat het is vastgelopen op iets waar zelfs de meest linkse regering in Europa mee in kan stemmen. Hij begrijpt daarom niet waarom het in de gesprekken met GroenLinks niet is gelukt om afspraken te maken. Volgens Rutte ging het om ‘fatsoenlijke afspraken die zich houden aan alle internationale verdragen’ en slechts ‘een detail in deze onderhandelingen’.

 

“Ik heb dinsdagavond en woensdag meer dan acht uur onder leiding van de informateur met Jesse Klaver erover gesproken. Dat leidde toen tot niets. Vervolgens donderdag kwam er wel een doorbraak. Dat is dit weekend weer vastgelopen. Gisteren bleek het voor hem niet mogelijk om dit te doen.”

 

Rutte wilde niet op de vraag ingaan of Klaver op het laatste moment nog met aanvullende eisen kwam.

CDA-leider Sybrand Buma noemt het mislukken van de gesprekken ‘ongelofelijk en onbegrijpelijk’. Volgens hem ontbreekt het bij de partij aan de ‘politieke bereidheid om de migratieproblemen samen met Europa aan te pakken’. “Het migratievraagstuk moet van een antwoord worden voorzien. Dat is één van de grootste opgaven voor een nieuw kabinet.”

Waar zei Klaver eigenlijk nee tegen?

Een woordvoerder van GroenLinks zegt dinsdag dat het onderscheid tussen economische migranten en oorlogsvluchtelingen essentieel is geweest. Volgens de partij wilden VVD en CDA dat ook deze categorie teruggestuurd kon worden en kon GroenLinks daar niet mee instemmen.

Lees ook

Geen kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks – GroenLinks zag het niet zitten

ANP/TPO