Politiek

Geen kabinet met VVD, CDA, D66 en GroenLinks – GroenLinks zag het niet zitten

12-06-2017 20:47

Een kabinet van VVD, CDA, D66 en GroenLinks is niet mogelijk. Informateur Herman Tjeenk Willink heeft dat maandagavond geconcludeerd na langdurig overleg van de vier partijen in het Catshuis, de ambtswoning van de premier.

De partijen onderhandelden eerder over een gezamenlijke coalitie onder leiding van informateur Edith Schippers. Dat liep halverwege mei mis. Met Tjeenk Willink als informateur werd sinds een week opnieuw informeel overlegd. Uit de verklaring van Tjeenk Willink blijkt dat dat geen resultaat heeft gehad. Wederom breek migratie een breekpunt.

Update 23.21 – Hier zei GroenLinks nee tegen

Update 23.10 – Alexander Pechtold: ‘Politiek onvermogen en politieke onwil’

D66-leider Alexander Pechtold is ‘uiterst teleurgesteld’ dat het onmogelijk is gebleken een kabinet te vormen van VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Hij wil geen schuldige aanwijzen, maar sprak wel van ‘politiek onvermogen en politieke onwil’. GroenLinks zei maandagavond ‘nee’ tegen een eindvoorstel van informateur Herman Tjeenk Willink over het vluchtelingenbeleid. D66 was daarmee wel akkoord, net als VVD en CDA.

Pechtold zei maandagavond niet te weten hoe het nu verder moet met de kabinetsformatie. Een coalitie met als vierde partner de ChristenUnie wijst hij nog steeds af. De D66-leider is nog steeds voorstander van een ‘stabiele meerderheidscoalitie die conservatieve en progressieve partijen verbindt’. Een coalitie met de ChristenUnie zou in Tweede en Eerste Kamer maar een meerderheid van één zetel hebben en is dus volgens Pechtold niet stabiel genoeg. D66 blokkeerde tot dusver samenwerking met deze partij ook vanwege de verschillen op onder meer het gebied van stervenshulp.

Update 22.12 uur – GroenLinks zag het niet zitten

De aanpak van het vluchtelingenprobleem is opnieuw het breekpunt geweest. Dat zei Tjeenk Willink maandagavond na de tweede mislukte poging van VVD, CDA, D66 en GroenLinks een regering te vormen. “Alle gesprekken ten spijt.”

De gesprekken liepen vast omdat GroenLinks er niets voor voelde om voor vluchtelingen uit Noord-Afrika een vergelijkbaar akkoord af te sluiten als met Turkije, om op die manier een migrantenstroom naar Europa te voorkomen. “GroenLinks kon mijn eindconclusie niet delen”, aldus de informateur. Ook bij de eerste poging, toen nog met informateur Edith Schippers, bleek de kwestie het struikelblok.

Hoe nu verder? Tjeenk Willink weet het nog niet. Eerst zal hij verslag aan de Tweede Kamer uitbrengen.

Komt de PvdA al in beeld?

Verslaggever dezes probeerde PvdA-leider Lodewijk Asscher tijdens de persconferentie uit de tent te lokken, schuift hij aan?

Asscher reageerde even cryptisch met:

Zo we destilleerden:

Wordt vervolgd.

Update 21.11 uur – PVV reageert verheugd

Dit bericht wordt aangevuld