Haagse grabbelton

Nieuwsuur verherbouwt maand oude BNR-primeur: PvdA en GroenLinks blokkeren bindend referendum

22-05-2017 19:05

“Er komt geen bindend referendum. Na de PvdA heeft nu ook GroenLinks haar handen ervan afgetrokken. Alleen de handtekening van D66 is nog onder het initiatiefwetsvoorstel blijven staan. Daarmee is een tweederdemeerderheid die het voorstel nodig heeft in het parlement uit het zicht.” Aldus het ANP maandag dat zich weer baseert op Nieuwsuur. Grappig: het was Binnenhof-veteraan Jaap Jansen van BNR die ruim een maand geleden dit nieuws al meldde.

GroenLinks laat wet vallen maar overweegt voor te stemmen

Heeft Nieuwsuur dan helemaal niets nieuws te melden? Jawel: GroenLinks Kamerlid Nevin Öztüok zegt dat haar fractie niet uitsluit alsnog voor te stemmen. Tevens laat D66 aan Nieuwsuur weten dat de partij ‘overweegt’ om het voorstel binnenkort als enige partij in te dienen. Craziness much.

Enter SP-Kamerlid Ronald Van Raak. De socialist/ThePostOnline-columnist maakte zich een maand geleden al druk over de kwestie. Zo wilde hij dat betrokken partijen met de billen bloot gingen over wat ze nou wilden met het wetsvoorstel. Ook schreef hij in een column dat hij desnoods zélf de wet gaat indienen.

Ronald van Raak herhaalt: ‘Anders dien ik de wet in’

Enigszins bezwaard vanwege oud nieuws vroeg TPO  Van Raak maandag toch maar om een reactie. Het Kamerlid herhaalde dus maar wat hij een maand geleden al zei:

 

“Het is stuitend dat GroenLinks en PvdA weigeren om de wet in te dienen, deze partijen handelen in strijd met de Grondwet. D66 zal nu keur moeten bekennen en de wet alleen moeten indienen. Deze partijen hebben altijd hun mond vol over grondrechten, maar weigeren zelf om zich aan de Grondwet te houden. Als ook D66 blijft weigeren, zal ik zelf de wet voor een correctief referendum moeten indienen. Maar ik hoop dat D66 zich deze schande bespaard.”

 

Het voorstel is al eerder door beide Kamers goedgekeurd. Voor een bindend referendum moet de Grondwet worden gewijzigd. Daarom moet het een tweede keer door beide Kamers met een tweederdemeerderheid.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.