Politiek

Met de billen bloot – SP wil weten waar referendumwet GroenLinks, PvdA en D66 blijft

11-04-2017 10:24

SP Kamerlid Ronald van Raak wil dinsdag weten wanneer GroenLinks, PvdA en D66 werk gaan maken van hun wet die moet leiden tot een bindend referendum. De wet die in 2014 in eerste lezing werd aangenomen door de Tweede- en Eerste Kamer moet zo snel mogelijk na de verkiezingen voor de tweede keer behandeld worden. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) waarschuwde het trio hier kort voor de verkiezingen ook al voor: de partijen hebben tot en met 1 mei. Anders zal het kabinet zélf het wetsvoorstel opnieuw aan de Kamer moeten voorleggen. Probleem: indieners GroenLinks, PvdA en D66 zwijgen tot nu toe.

Vaan Raak die de kwestie dinsdagmiddag tijdens de regeling van werkzaamheden aan de orde zal stellen schrijft in zijn column op ThePostOnline over het dralen van deze drie partijen:

 

“Het laat zich wel raden waarom: nadat de bevolking ‘nee’ had gezegd in het referendum over Oekraïne waren deze partijen ineens niet meer vóór, maar juist tégen het referendum. Want referenda zijn voor deze partijen wel leuk, maar niet als de mensen een andere mening hebben. Daarom zou het bindende referendum nu beter in een diepe lade kunnen verdwijnen. (-) Maar kan dat zomaar? Kun je een wijziging van de Grondwet, die door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, zomaar laten liggen? Omdat je zelf als initiatiefnemer van mening bent veranderd?”

 

D66 is officieel nog steeds voor een correctief referendum. De PvdA-leden besloten begin dit jaar echter een correctief referendum toch niet meer te zien zitten, het GroenLinks-congres deed een dergelijke uitspraak eind 2016 al. Allemaal leuk en aardig maar de SP wil wel dat de partijen dat dan formeel melden aan de Nationale Vergaderzaal. Of zoals Ronald van Raak schrijft:

 

“Het kan best zijn dat GroenLinks, PvdA en D66 hun eigen wet niet meer steunen, maar dan moeten ze de referendumwet niet proberen weg te stoppen, maar hun keuze gewoon in de Tweede Kamer komen uitleggen.”

 

Wordt vervolgd.

Lees ook

Column Ronald van Raak – GroenLinks, PvdA en D66 mogen het referendum niet in een diepe lade stoppen