TPOok!

 
Reportage

Bij het Forum voor Democratie steunt iedereen de PVV (behalve Paul Cliteur)

Plus: een VVD-Kamerlid spreekt zich op de valreep nog even uit over migranten

Hoewel uw verslaggever een heel jaar niet bij Forum voor Democratie is geweest, is het als vanouds gezellig aan de Amsterdamse Herengracht. De kelder met de uitstraling van een garagebox in Nieuwegein staat vol mensen met wijn en bier. Ze zijn hier omdat schrijver Joost Niemöller vandaag zijn boek presenteert over 31 boze burgers. In Kwaad gaat hij met hen in gesprek over immigranten. Het boek werd vorige week al aan de pers gepresenteerd in Den Haag, in aanwezigheid van Geert Wilders. Het boek is nu al een verkoopsucces.

Deze vrijdag is bijzonder, want het boek wordt gepresenteerd aan de mensen die in het boek staan. Uit de woorden van Niemöller blijkt dat veel geïnterviewde burgers vandaag naar de kelder van Thierry Baudet zijn gekomen. Er is daarmee iets geks aan de hand: velen in het boek zijn fan van Wilders maar we zijn hier bij een minuscule PVV-concurrent. Misschien is dit de reden dat Thierry bij de deur staat om zich aan de vele nieuwe gezichten – die niet voor Thierry komen – voor te stellen.

Binnenkort twaalf zetels

Thierry geeft ook uw verslaggever een hand, maar echt van harte gaat het niet: een omstander meldt dat Thierry bij Niemöller heeft gecheckt of het goed is dat uw verslaggever aanwezig is. Niet veel later noemt Thierry uw verslaggever “een enorme eikel”. Volgens Thierry ligt zijn partij “op koers” met zes zetels en dat worden er tien tot twaalf. Geen enkele peiling schat Forum voor Democratie hoger in dan één zetel en meestal zelfs dat niet eens. Het is illustratief voor Thierry’s parallelle universum. Later noemt hij zijn nummer 2 Theo Hiddema “de beoogd minister van Justitie”.

Niemöller voert vandaag het woord. Hij is zo vriendelijk te zeggen dat hij hoopt dat Thierry in de Tweede Kamer komt. Maar daarmee is alle aandacht voor Thierry meteen weer ten einde want de rest van de middag gaat over de PVV. Over Forum voor Democratie heeft bijna niemand het meer. Niemöller vertelt over zijn gesprekken met de boze burgers, die helemaal niet voldoen aan allerlei stereotypen uit de media. Zo hebben ze vaak Marokkaanse vrienden en vinden ze Surinamers gewoon Nederlanders.

Schot in de roos: minder minder minder

Die Surinamers waar boze burgers mee omgaan, klagen nooit over Zwarte Piet, weet Niemöller. Daaruit kunnen we volgens hem concluderen dat de media een verkeerd beeld geven. Ook is er onder de geïnterviewden geen kritiek op “minder Marokkanen”. Die uitspraak van Wilders was volgens Niemöller “een schot in de roos” omdat migratie het grootste probleem van nu is. Dan komt hij met een voorspelling: de PVV wordt het grootst en Wilders premier. “De VVD heeft geen principes” en schuift dus bij de PVV aan, net als 50Plus en de SGP, want die hebben Wilders nooit uitgesloten.

We zijn nog steeds in de kelder van het Forum voor Democratie, een politieke partij die veel minder bekendheid geniet maar wel dezelfde doelgroep heeft als de PVV, de partij die hier zo uitgebreid wordt bewierookt. Het liedje gaat nog even verder met Paul Cliteur, die het boek in ontvangst neemt, klaagt over politieke correctheid, vrije meningsuiting en cultuurrelativisme, en vervolgens in een bijzin meldt dat hij Forum voor Democratie van harte steunt. Hij is de enige die dat deze middag zo expliciet over zijn lippen krijgt.

Hiddema stemt PVV

De beoogd minister van Justitie krijgt ook een boek en begint anekdotes te vertellen over vrije meningsuiting, een thema wat bij Niemöller uitgebreid aan bod komt omdat veel tegenstanders van immigratie zich niet durven uit te spreken. Hiddema meldt expliciet dat hij PVV-stemmer is, zich kennelijk niet realiserend dat hij in zijn rol als kandidaat geacht wordt zijn eigen partij – Forum voor Democratie – de hemel in te prijzen of in ieder geval wat redenen te geven waarom de aanwezige PVV-aanhangers met Thierry een betere keuze maken dan met Wilders. Thierry breekt de verhalen van de beoogd minister van Justitie na een paar minuten af.

De uitsmijter is Ybeltje Berckmoes-Duindam, het meest onbekende en profielloze Kamerlid van de afgelopen jaren. Ze kwam twee dagen geleden in het nieuws met PVV-achtige uitspraken dat er te veel jonge mannen uit Afrika naar Europa migreren. De VVD heeft haar al in 2013 het spreekrecht ontnomen, meldt ze. Ze mag waarschuwen dat het vrije woord niet meer wordt gesproken in Den Haag. Nu zegt ze gewoon wat ze vindt, meldt ze. Wel een beetje laat, maar daar maalt hier niemand om.

Ybeltje heeft veel reacties gekregen van mensen die de VVD de rug toe hebben gekeerd. Thierry ruikt een electorale opening en vraagt haar wat ze van Forum voor Democratie vindt. Ybeltje negeert de vraag. “Zielig voor Thierry, maar de PVV wordt heel groot,” zei Niemöller eerder die middag. Zo is het.

   

Steun direct Chris Aalberts

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.