TPOok!

 
Interview

Interview – Theo Hiddema: ‘Ik blijf pleiten, Kamerlid of niet’

Een gesprek met Theo Hiddema en Thierry Baudet

Een conference call op de donderdagmiddag. Deelnemers: Vermaard strafpleiter Theo Hiddema, Forum voor Democratie-lijsttrekker Thierry Baudet en ThePostOnline. Aanleiding: het nieuws dat Hiddema de tweede plek op de lijst heeft gekregen.  Een gesprek. Hiddema: “Ons geluid zal minder schel zijn, minder met overslaande stem.”

Heren, hoe heeft u elkaar ontmoet?

Hiddema: “Dat weet ik eigenlijk niet meer.”

Baudet: “Theo en ik kwamen elkaar zo’n vijf jaar geleden als forensen vaak tegen bij de kiosk op Amsterdam Centraal. Ik moest naar Leiden, Theo kwam uit Maastricht. Dan raakten we in gesprek over verschillende thema’s.”

Hiddema: “Dat weet ik ook niet meer. Het is wel zo dat ik de afgelopen maanden enkele bijeenkomsten van meneer Baudet heb bezocht. Ik was onder de indruk van zijn entourage, de gesprekken die gevoerd werden. ”

En uiteindelijk werd u gevraagd voor de tweede plek op de lijst.

Hiddema: “Nee, dat had meer voeten in de aarde. De heer Baudet heeft mij meermaals gevraagd en als hij dat niet had volgehouden was het er niet van gekomen. Maar uiteindelijk had ik geen argumenten meer om het niét te doen. De uitputting nabij heb ik toen toegezegd.”

Wanneer hakte u die knoop door?

Hiddema: “Gisterenmiddag om vijf uur.”

Wat waren uw twijfels?

Hiddema: “Ik ben altijd baas op eigen erf geweest. Als zelfstandig strafpleiter ga ik over mijn eigen brein. Het vooruitzicht van een politieke carrière vond ik daarom op voorhand al wat beklemmend. Rekening houden met lange tenen en groepsdiscipline zijn talenten waar ik niet in uitblink.”

Baudet: “Daar ben ik mij van bewust, het is niet slim om Theo aan de ketting te leggen.”

Hiddema: “Dank u, doctor Baudet.”

Mr. Hiddema heeft zich vaak ten faveure uitgesproken voor de PVV, was dat niet een logischer stap geweest?

Hiddema: “In zekere zin wel, maar ik ben nooit gevraagd. En zoals u inmiddels weet ligt het ook niet in mijn aard op een partij af te stappen. ”

Onderwijl versplintert de rechterflank met de PVV, VNL en Forum voor Democratie.

Baudet: “Verschillende stijlen van politiek bedrijven trekken ook een ander soort kiezers, andere groepen mensen aan.”

Hiddema: “Ik denk dat ons geluid wat minder schel zal zijn, geen overslaande stem.”

Samenwerking met de PVV ná de verkiezingen sluit u beiden niet uit.

Baudet:  “Nee.”

Hiddema: “Ik denk dat er voor meneer Wilders ook enige therapeutische werking van zal uitgaan. ”

Leg uit.

Hiddema: “Neem de recente discussie over de open grenzen en het internationaal verkeer van terroristen. Wilders maakt daar al enkele jaren een punt van. Andere partijen zetten daar nu ook hun vraagtekens bij. Maar dat willen ze niet hardop uitspreken omdat ze al die jaren Wilders op dit punt geblameerd hebben. Als meer rechtse partijen een zelfde geluid laten horen staat hij niet alleen. Er is niets mis met een versterkt maar divers rechts blok. Bovendien wordt het parlement op die manier uitgedaagd wat meer na te denken. Dat is niet alleen therapeutisch voor Wilders maar voor de gehele democratie.”

Mr. Hiddema, in uw door Stan de Jong opgetekende biografie staat: “Ik blijf strafpleiten tot ik er bij neerval.” Komt daar nu verandering in?

Hiddema: “Ik blijf pleiten.”

Valt dat te combineren met het Kamerlidmaatschap?

Baudet: “We zullen moeten kijken hoe we dat agenda-technisch gaan vormgeven. Maar dat komt goed.”

Eén van de standpunten van Forum voor Democratie luidt: “Zwaardere straffen voor gewelds- en zedendelicten.” Dat staat haaks op wat mr. Hiddema voor zijn cliënten in de rechtszaal probeert te bereiken. 

Hiddema: “Dat ziet u verkeerd. Dankzij mijn jarenlange ervaring kan ik vanuit het landsbelang daar zeer zinnige dingen over zeggen in de Tweede Kamer. Bovendien scherpt zo’n standpunt over maximum straffen alle posities aan: die van het Openbaar Ministerie als wel die van de advocaat.”

Een politicus komt op een gegeven moment in aanraking met de politiek cartoonist. Mr. Hiddema heeft daar enige ervaring mee, hij sleepte NRC Handelsblad-cartoonist Ruben Oppenheimer voor de rechter.

Hiddema: “Die meneer heb ik aangepakt omdat hij al langer bezig was. Daar moest ik eens wat aan doen. Dat vond ik juridisch ook interessant, ook op het gebied van de vrijheid van meningsuiting.”

En u…

Hiddema: “Verloor in hoger beroep. Want dat is wat u nu gaat zeggen.”

Dat was wel mijn plan inderdaad.

Hiddema: “Tijdens dat hoger beroep had ik al spijt dat ik die zaak heb doorgezet. Die meneer wentelde zich in een martelaarschap van jewelste. Maar het is een wijze les voor mij geweest. En ik beloof u: ik zal het nooit meer doen.”

Afsluitend: hoeveel zetels wordt het?

Baudet: “Een stuk of tien moet toch te halen zijn.”

Hiddema: “Het is nu zaak dat de mensen zien waar we voor staan, wat we willen.”

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.