Politiek

Mark Rutte vindt Geert Wilders’ herhaaltweet over Angela Merkel onbeschaafd

23-12-2016 16:27

De foto die PVV-leider Geert Wilders dinsdag twitterde van de Duitse bondskanselier Angela Merkel met bloed aan haar handen is ‘smakeloos en onfatsoenlijk’. Dat vindt premier Mark Rutte, die er vrijdag op wees dat Wilders de tweet verstuurde ‘op de dag dat heel Duitsland treurt’ om de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn.

‘Er is ook nog zoiets als beschaving’

“Dit doe je niet”, zei Rutte vrijdag terugblikkend op de tweet. “Ik kan er alleen maar over zeggen: er is ook nog zoiets als beschaving.”

Wilders plaatste de gewraakte foto een dag na de aanslag in Berlijn. ,,Merkel, Rutte en alle andere laffe regeringsleiders hebben met hun opengrenzenpolitiek de asieltsunami en islamterreur binnengelaten”, twitterde hij ook. Afgelopen zomer verscheen de afbeelding van Merkel ook al eens op Wilders’ twitteraccount. Ook toen legde hij een verband tussen haar gastvrije vluchtelingenbeleid en terroristische aanslagen in Europa.

De avond daarvoor had een 27-jarige Syrische vluchteling zichzelf opgeblazen voor de ingang van een muziekfestival in de oude binnenstad van Ansbach, Duitsland. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, van wie drie zwaargewond.

Patroon: Iedere vrijdag een Wilders-momentje

Al dan niet op aangeven van de aanwezige pers gaat de laatste vrijdagen iedere keer even over Wilders. Eind november vond Rutte Wilders al een ‘zielepiet’ vanwege een uitspraak over Sylvana Simons, eerder december benadrukte Rutte dat hij de kans op regeren met de PVV niet groot acht.