Haagse grabbelton

PVV-leider Geert Wilders hertweet plaatje: Ophef in Den Haag

20-12-2016 15:26

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en D66-leider Alexander Pechtold hebben kritiek geuit op PVV-leider Geert Wilders die een foto op Twitter had geplaatst van bondskanselier Angela Merkel met bloed aan haar handen en op haar gezicht. Volgens Asscher moeten de gedachten uitgaan naar de slachtoffers van de aanslag in Berlijn en ‘niet naar mensen die proberen te provoceren, zoals de heer Wilders doet’. “Deze tijd vraagt erom om er alles aan te doen om te zorgen dat we Nederland veilig houden. Deze tijd vraagt er natuurlijk niet om te proberen politiek te profiteren van zo’n afschuwelijke misdaad”, aldus Asscher. Pechtold spreekt van een ‘ranzige poging politiek gewin te halen over de rug van slachtoffers van een laffe terreurdaad’.

Wilders plaatste de foto dinsdag na de aanslag met een vrachtwagen maandag op een kerstmarkt in Berlijn.


Maar wacht eens, die tweet hebben we eerder gezien.


Wilders plaatste het plaatje dus al eerder op Twitter: om precies te zijn op maandag 25 juli dit jaar. De avond daarvoor had een 27-jarige Syrische vluchteling zichzelf opgeblazen voor de ingang van een muziekfestival in de oude binnenstad van Ansbach, Duitsland. Daarbij raakten twaalf mensen gewond, van wie drie zwaargewond. De tweet was voor de buitenlandse pers niet onopgemerkt gebleven. Maar in Den Haag bleef het stil.

Het was zomerreces.

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.