Politiek

Oekraïnedebat – Mark Rutte heeft zijn meerderheid in Tweede- én Eerste Kamer

20-12-2016 19:11

“Er is verraad gepleegd.” Dat zei PVV-woordvoerder Harm Beertema tijdens het debat over het associatieverdrag met Oekraïne dinsdagavond.  Vervolgens diende de PVV’er een eerder aangekondigde motie van wantrouwen in. Beertema noemde Rutte “Een nuttige idioot om het radicaal experiment dat de EU is in stand te houden.” De PVV’er wilde de motie van wantrouwen gelijk in stemming brengen. Beertema werd hierin gesteund door Jacques Monasch en VNL-woordvoerder Louis Bontes. De rest van de Kamer wachtte eerst het vervolg van het debat af. Hoe dan ook: Rutte heeft zijn meerderheid in beide Kamers voor ratificatie van het Associatieverdrag met Oekraïne bleek aan het eind van de avond. De coalitie en D66 en GroenLinks zijn voor, de rest van de oppositie is tegen, waaronder ook ChristenUnie en SGP. In de Eerste Kamer is het CDA om.

Update 22.23 – De PVV motie van wantrouwen tegen minister-president Rutte werd gesteund door 50PLUS, SP, Partij voor de Dieren, VNL en Jacques Monasch en werd dus verworpen.

Update 22.06 – De NOS meldt dinsdagavond dat er in de Eerste Kamer nu een meerderheid is voor ratificatie dankzij het CDA. Omdat in de senaat pas na de verkiezingen over het verdrag gestemd wordt is op dat moment eenheid in de partij van de christen-democraten niet meer nodig. In de Tweede Kamer is het CDA tegen ratificering van het verdrag. Dit weekeinde werd bekend dat GroenLinks is gedraaid in het dossier: de partij is nu ook voor ratificatie.

Lees ook

TPO – Nee is ja – Europees akkoord over Oekraïneverdrag is rond