TPOok!

 
Politiek

GroenLinks draait: Steunt Oekraïnedeal Mark Rutte

Partij zei donderdag nog tegen ratificatie te zijn - Update: Partij schrapt gelijk bindend referendum uit programma

GroenLinks steunt het het antwoord dat het kabinet voorstelt op het Oekraïne-referendum. Dat is goed nieuws voor het kabinet, dat op zoek is naar een meerderheid in de Tweede en vooral de Eerste Kamer.

De leden van de partij gaven de vertegenwoordigers in beide Kamers zaterdag op het verkiezingscongres opdracht vóór goedkeuring van het samenwerkingsverdrag met Oekraïne te stemmen, ook al is dat in het referendum van afgelopen voorjaar afgewezen. Met de bijlage bij het verdrag die premier Mark Rutte in Brussel heeft afgesproken is voldoende aan de bezwaren van de tegenstemmers tegemoet gekomen, vindt het congres.

Ook met de verwachte hulp van D66 heeft het kabinet in de Eerste Kamer nog geen meerderheid voor de goedkeuringswet. Met de steun van GroenLinks is zo’n meerderheid weer een stap dichterbij.

GroenLinks Tweede Kamerlid Rik Grashoff zei donderdag nog: “De fractie van GroenLinks vindt dat de verklaring die Rutte in Brussel heeft onderhandeld onvoldoende recht doet aan de uitslag van het referendum. De uitslag was nee, dan is het moeilijk uit te leggen dat het verdrag toch gewoon doorgaat met een aanvullende verklaring. Een verklaring die niet mede ondertekend wordt door Oekraïne zelf. We zijn altijd inhoudelijk voorstander geweest van Europese samenwerking met Oekraïne, desondanks vinden we niet dat Nederland na het referendum het Oekraïne-verdrag op deze manier alsnog zou moeten ratificeren. Investeren in samenwerking met Oekraïne moet en kan ook op andere manieren plaatsvinden.”

Zowel de Senaats- als de Tweede Kamerfractie vroeg de leden tevergeefs om hen niet op te dragen met het kabinetsvoorstel in te stemmen. Dat zij toch anders besloten is wel prima te begrijpen, zegt diezelfde Grashoff zaterdag tegen het ANP: “Het was ook voor ons een afweging die beide kanten kon uitvallen. Volg je je inhoudelijke oordeel over het verdrag of de uitslag van het referendum? We volgen nu natuurlijk gewoon de uitspraak van het congres.”

Update 16.28 – Het congres besloot zaterdag het bindend referendum uit het verkiezingsprogramma te schrappen.

   

Steun direct Bas Paternotte

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]Bitcoins doneren? Kijk hier voor meer informatie
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.