Politiek

Mailen met Lodewijk Asscher (PvdA) over de VVD, PVV en Donald Trump

11-12-2016 16:30

Beste Lodewijk,

Van harte gefeliciteerd met je verkiezing tot lijsttrekker van de PvdA. Je zult wel blij zijn met die zetel winst die Maurice de Hond heeft gepeild. Maar heb je ook gelezen dat Wilders op 36 zetels staat? Het verschil met de VVD (23) is inmiddels dertien zetels.

Als ik jou was zou ik dan ook ophouden met dat gescheld op de ‘rechtse economische politiek van de VVD’. Vier jaar lang samen met de VVD de een na de andere sociale regeling uitkleden, en dan doen alsof alleen de VVD daarvoor verantwoordelijk is?

Wat zou je je bovendien druk maken om de VVD-kiezer? Richt je liever op de echte rivaal: de PVV. En niet met van die nostalgische jaren zeventig van de vorige eeuw teksten als “Progressief Nederland moet weer een krachtige stem krijgen”, maar door de Wilders-stemmers nou es écht aan te spreken. Dat is namelijk jouw natuurlijke achterban, en die haal je beslist niet terug door hen als boze, witte, xenofobe racisten af te schilderen. Deze mensen maken zich terecht zorgen om hun toekomst en die van hun kinderen. It’s the economy stupid. Werk zat ja, maar tegen uurlonen waar je niet van kunt bestaan.

Tenslotte nog wat tips. Hou op over Trump (“We hebben vier jaar Trump voor de boeg”), daar maak je de Wilders-aanhang echt niet bang mee, “Trots op Nederland” is toch heus de slogan van Rita Verdonk, en waarom zoeken jullie toch altijd van die afschuwelijke plekken uit om samen te komen? Als het al in Amsterdam is dan moet het perse in een armoedig zaaltje in Bos en Lommer en nu weer in Lelystad!

En Lodewijk, verordonneer dat Hans Spekman niet meer op een podium verschijnt, tenzij hij iets fatsoenlijks aantrekt. Je schaamt je toch dood voor zo’n slonzige papzak!

Met vriendelijke groeten, Elma Verhey

lodewijk-1lodewijk-2lodewijk-3