Politiek

Opiniepeiling Maurice de Hond: PVV stijgt naar 36 zetels

11-12-2016 09:48

De peiling van deze week is uitgevoerd nadat bekend was geworden dat Lodewijk Asscher de lijsttrekker wordt van de PvdA en het vonnis van het proces tegen Wilders was uitgesproken. De PVV stijgt vandaag nog eens 2 zetels. De PvdA stijgt er 1. De drie zetels gingen af van VVD, CDA en ChristenUnie. Het gat tussen PVV en VVD is inmiddels 13 zetels! En de partijen die in omvang op de 3e tot en met de 8e plaats liggen, scoren tussen 10 en 14 zetels (minder dan 10 procent van alle kiezers). Dit is een unicum bij onze peilingen.

peiling-2016-12-11

Lodewijk Asscher

Bijna de helft van de Nederlanders vindt Asscher een goede keuze als lijsttrekker van de PvdA. (pdf) Van de huidige PvdA-kiezers vindt 75 procent dat.

asscher-peiling

De potentiƫle groep PvdA-kiezers is op dit moment echter nog wel klein. Naast de bijna 7 procent die op dit moment PvdA kiezen geeft nog eens 4 procent de PvdA onder Asscher een kans op een stem. Dat zijn duidelijk lagere scores dan de andere 7 grootste partijen. Alleen bij de huidige D66- en GroenLinks-kiezers maakt de PvdA op dit moment enige kans op overstappers.