Politiek

Nederlandse jihadist kon naar Turkije vliegen door telefoonstoring politie

02-11-2016 13:33

De Nederlandse terreurverdachte Martijn N. kon begin dit jaar in Düsseldorf het vliegtuig naar Turkije nemen ondanks een Duitse waarschuwing omdat de Nederlandse politie kampte met een telefoonstoring. Een daarna verstuurde email bleef vervolgens een dag liggen. Dat schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) woensdag aan de Tweede Kamer na vragen van D66-leider Alexander Pechtold.

Update 14.47 – Pechtold: Wat een gestuntel

In een reactie aan ThePostOnline laat Pechtold weten:

 

“Wat een onwaarschijnlijk gestuntel. Hoe kan het dat er twee nachten overheen gaan, voordat een bericht over een aangetroffen terreurverdachte wordt opgepakt door veiligheidsdiensten?”

 

Pechtold stelt vervolgvragen en wil onder meer weten waarom er bijvoorbeeld geen mobiele telefoon voor handen was bij de betreffende diensten.

Telefoonstoring, email bleef liggen

Het lukte de politie door de storing niet contact te krijgen met de Inlichtingendienst van de Landelijke Eenheid van de politie en het team Contra-Terrorisme, Extremisme en Radicalisering (CTER) van de Landelijke Eenheid van de politie. Even daarvoor – op zaterdag 27 februari – hadden de Duitse autoriteiten een afdeling van de Nederlandse politie ingelicht dat ze N. in Düsseldorf had gezien. Omdat die melding telefonisch niet kon werden doorgegeven werd er een interne email gestuurd die pas op maandag 29 februari werd gelezen. Daarna heeft een Officier van Justitie een Europees aanhoudingsbevel doen uitgaan.

De telefonische storing in de 088-nummers vond plaats op een interne server van de politie. Op zondag 28 februari om 12.00 uur was de storing definitief verholpen.

Terreurverdachte vloog met identiteitskaart

In mei hielden de Turkse autoriteiten de terreurverdachte aan. Eind juni is hij aan Nederland overgedragen. Waar hij in de tussentijd is geweest, is niet bekend.

De man was in april 2015 ook al aangehouden bij de Syrische grens en door de Turken teruggestuurd.  Zijn paspoort werd daarna door de Nederlandse autoriteiten ingenomen. Toch ondernam hij een tweede poging met zijn identiteitskaart en die lukte.

Dit bericht wordt aangevuld