Politiek

Denk: Schadevergoeding van Powned voor Onno Hoes niet van belastinggeld

05-09-2016 20:56

Laat de belastingbetaler niet opdraaien voor de blunders van veelpleger Powned. Dat is maandag de boodschap van Denk-Kamerlid Selçuk Öztürk aan mediastaatssecretaris Sander Dekker (VVD). De omroep werd vorige week veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan de oud-burgemeester van Maastricht Onno Hoes (VVD). Powned zond eind 2014 beelden uit van een privé-afspraak van Hoes met een 20-jarige student. Door de beelden raakte Hoes zijn baan kwijt en hij eiste daarom een schadevergoeding van de omroep. Hoe hoog de schadevergoeding is, moet nog worden berekend. Öztürk wil dat het bestuur van Powned persoonlijk aansprakelijk gesteld wordt. Denk wil dat Dekker de schadeclaim inhoudt op de salarissen van voorzitter Dominique Weesie en verslaggever Rutger Castricum.

‘Belastingbetaler niet laten opdraaien voor claim’

Öztürk maandagavond in een communiqué:

 

Dominique Weesie en zijn Powned hebben willens en wetens een burgemeester beschadigd, want de rechter stelt dat de uitzending van de door Onno Hoes gewraakte beelden geen misstanden aan het licht heeft gebracht. Door deze blunder van PowNed kan het niet zo zijn dat de belastingbetaler opdraait voor de claim. Het bestuur van Powned moet dan ook persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die Onno Hoes heeft opgelopen. Laat de heer Weesie maar die claim betalen en niet de belastingbetaler.

 

‘Veelpleger’

Het Denk-Kamerlid noemt Powned een veelpleger omdat de omroep half augustus ook werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding. De omroep had een Syrische vluchteling inbeld gebracht die zich beklaagde over zijn grote testikels. Onrechtmatig volgens de rechter. Powned moest een schadevergoeding van 2500 euro betalen en mag het filmpje niet opnieuw uitzenden. In datzelfde interview laat de man zich ook afkeurend uit over homoseksualiteit. Dat deel is niet onrechtmatig uitgezonden, oordeelde het gerechtshof.

Het is niet voor het eerst dat Denk over Powned aan de bel trekt bij het kabinet. Begin dit jaar stelde fractievoorzitter Tunahan Kuzu dat er sowieso geen belastinggeld meer naar de omroep moet. Dekker reageerde daarop door te zeggen dat hij niet wilde treden in ‘de redactionele autonomie’ van de omroep.

Lees ook

TPO – Tunahan Kuzu (Denk): Geen belastinggeld meer voor Powned