Haagse grabbelton

Tunahan Kuzu (Denk): Geen belastinggeld meer voor Powned

08-03-2016 16:01

Tweede Kamerlid Tunahan Kuzu (Denk) wil dat het kabinet de financiering van omroep Powned gaat heroverwegen. De omroep maakte onlangs een filmpje over een safari in de Amsterdamse Bijlmer. Volgens Kuzu heeft Powned daarmee  ‘de grens tussen stigmatisering en satire overschreden’. In het Powned-filmpje worden mensen volgens hem benaderd als ‘dieren’. Ze worden volgens Kuzu neergezet als criminelen en gedegradeerd tot tweederangsburgers.

 

“En dan wordt dit ook nog gedaan door de publieke omroep. Mensen worden dus gewoon geschoffeerd en gestigmatiseerd op kosten van de Nederlandse belastingbetaler. Van uw en mijn geld. Dit kan niet.”

 

Kuzu heeft mediastaatssecretaris Sander Dekker (VVD) en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) om opheldering gevraagd. Het Kamerlid vindt dat het filmpje niet hoort bij de doelstellingen van de NPO. Kuzu wil dat Powned de kosten voor het filmpje terugbetaalt aan de staat. Daarnaast moet Powned volgens hem excuses aanbieden aan de inwoners van de Bijlmer. Bovendien wil hij weten of het kabinet in de video aanleiding ziet ‘om de publieke bekostiging van de omroep PowNed te heroverwegen’.

Wordt vervolgd.

Het filmpje in kwestie

De Haagse Grabbelton is een rubriek van notities, geruchten, observaties en onbewezen theorieën uit de Nationale Vergaderzaal. Maar u vindt hier ook de kruimels die de kolommen bijna niet haalden en hopelijk ook enkele krenten uit de Haagse Pap.