Politiek

Koenders: Turkije-deal staat los van Ebru Umar

26-04-2016 14:22

Nederland treedt niet terughoudend op in de zaak van Ebru Umar vanwege de vluchtelingendeal met Turkije. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. CDA-Kamerlid Raymond Knops beschuldigde het kabinet hiervan. Koenders noemde de aantijging ‘suggestief’. “Ik neem er echt afstand van dat we onze principes zouden verkwanselen.”

‘Onacceptabele intimidatie’

Het CDA wilde ook weten waarom de Turkse ambassadeur in Nederland niet op het matje is geroepen. Koenders ging niet op die vraag in. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wees Koenders er op dat er sprake is van een patroon daar Ankara in het verleden vaker Nederlandse journalisten heeft aangepakt. Sjoerdsma noemt het ‘onacceptabele intimidatie’.

‘Integratie Nederturken mislukt’

PVV-Kamerlid Raymond de Roon stelde dat de integratie van Nederturken is mislukt vanwege de vele goedkeurende reacties op de arrestatie. Koenders is het daar niet mee eens. Tunahan Kuzu (DENK) maakte zich zorgen over de ‘uitingen van haat’ tegen Nederlandse Turken. De PvdA-dissident stelde kort na de arrestatie van Umar dat deze wordt aangegrepen om zijn partij zwart te maken.

Lees ook

Dossier Ebru Umar