Achtergrond

#Bruslog: Nee Joram van Klaveren, Turks wordt geen officiële EU-taal

17-04-2016 13:03

Het is zondag en PVV-afzwaaier Joram van Klaveren is boos. In het Europees Parlement is een rapport aangenomen waarin wordt gevraagd Turks een officiële EU-taal te maken. Dit rapport is zoals altijd een lang epistel met uiteenlopende voorstellen. Turks als officiële EU-taal lijkt opgenomen om de Turkse autoriteiten positief te stemmen, terwijl die zich vooral druk lijken te maken over de verwijzing naar de Armeense genocide. Van Klaveren stelt meteen hysterische Kamervragen. Uw verslaggever is zo vriendelijk ze alvast voor hem te beantwoorden.

 

  1. Bent u bekend met het bericht ‘MEPs call for Turkish becoming EU language’?

 

Ja.

 

  1. In hoeverre klopt het dat Nederland, in haar rol als voorzitter van de EU, gevraagd is door de president van Cyprus om Turks toe te voegen aan de lijst van officiële EU-talen?

 

Het voorzitterschap is een procedurele rol. Nederland bepaalt dit half jaar de richting van de EU niet. Nederland kan dit besluit niet doordrukken en heeft dat ook niet gedaan. Het rapport is niet-wetgevend. In normaal Nederlands: “volstrekt vrijblijvend”. Turks wordt hiermee geen officiële EU-taal.

 

  1. Deelt u de verbijstering van onze fractie dat een meerderheid van het Europees Parlement het absurde initiatief, om Turks toe te voegen als officiële EU-taal, heeft gesteund?

 

D66, GroenLinks, PvdA en VVD waren voor (Gerbrandy stemde niet). ChristenUnie-SGP, PVV en SP waren tegen. De PvdD onthield zich van stemming. Het CDA was verdeeld: Schreijer-Pierik was voor, Van Nistelrooij en De Lange onthielden zich en Van de Camp en Lenaers stemden niet. Zij zijn allemaal gekozen door Europese burgers. Als burgers deze stemming absurd vinden, lijkt het het kabinet een goed idee als burgers contact opnemen met hun Europarlementariër.

 

  1. Bent u bereid zich klip en klaar uit te spreken tegen het initiatief om Turks toe te voegen als officiële EU-taal?

 

Wij kunnen er niet aan beginnen niet-wetgevende rapporten van het Europees Parlement te becommentariëren. Daar gebeurt namelijk vrijwel nooit wat mee. Kamervragen zijn trouwens ook niet gratis.

 

  1. Begrijpt u dat het initiatief volstrekt misplaatst is gezien het feit dat Turkije allereerst geen lid is van de EU maar onder andere ook nog steeds de Koerden vervolgt, minderheden discrimineert en de persvrijheid (in binnen- en buitenland) maximaal aantast?

 

Het Europees Parlement gaat over haar eigen rapporten. De rapporteur – Kati Piri (PvdA) – zegt veel dingen waar de Turkse regering van in de gordijnen vliegt. De Turkse regering vindt haar te kritisch. We begrijpen dus niet waar u het over heeft. Misschien kunt u het rapport zelf ook eens lezen.

 

  1. Kunt u garanderen dat er niet gezwicht wordt voor het initiatief om Turks toe te voegen aan de lijst van officiële EU-talen, zeker nu u de EU afhankelijk hebt gemaakt van Turkse steun inzake de vluchtelingencrisis?

 

De oplossing van de vluchtelingencrisis hangt niet af van deze kwestie. Als dat onverhoopt wel zo is, stelt het kabinet voor Turks per direct als officiële EU-taal in te voeren. Dat is goedkoper – een paar extra vertalers en tolken – dan de inspanningen die nu gemoeid zijn met de opvang van vluchtelingen.

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land. Chris is momenteel op zoek naar Nederlanders in Brussel.