Politiek

Gezocht voor #Bruslog: Onzichtbare Nederlanders in Brussel

28-02-2016 15:01

Een klein half jaar Brusselse verhalen levert minstens één grote conclusie op: met transparantie heeft de EU weinig te maken. De meeste politiek in Brussel vindt achter gesloten deuren plaats en is helemaal niet openbaar. Het belangrijkste voorbeeld zijn de vergaderingen van de Europese Raad, waar journalisten zich moeten behelpen met persverklaringen van regeringsleiders of ministers en allerlei andere persbriefings. Wat er echt aan de onderhandelingstafel gebeurt blijft in nevelen gehuld.

En zo gaat het bijna altijd. Hoe de Europese Commissie aan haar voorstellen komt is niet helder en hoe Europese fracties in het Europees Parlement intern tot consensus komen is zo goed als nooit openbaar. Hoe Europese besluitvorming verloopt weten we uit de theorieboeken, maar als we willen kijken wie er verantwoordelijk is voor een specifieke politieke beslissing, blijft dat vaak onduidelijk.

Zichtbare en onzichtbare politiek

De komende maanden probeert deze rubriek hier een heel klein beetje verandering in te brengen. De afgelopen maanden beschreef uw verslaggever EU-politiek zoals die openbaar toegankelijk is voor journalisten: persbijeenkomsten, openbare debatten, inhoudelijke sessies, demonstraties en al dat soort zaken. Maar welke processen er achter die gesloten deuren plaatsvinden, kom je op die manier niet te weten. Daarom een oproep aan “onzichtbare Nederlanders in Brussel” om mee te werken aan een eenmalig interview. Doel: zichtbaar maken hoe de EU achter die gesloten deuren werkt.

Zonder uw medewerking is geen totaalbeeld van de EU mogelijk. We kunnen veel over de EU te weten komen, maar niet wat er in achterkamers gebeurt. Daarom wil ik u interviewen voor deze rubriek. U kunt anoniem meewerken: indien ik op basis van het interview een artikel schrijf, krijgt u vooraf inzage en wordt u indien gewenst met een pseudoniem opgevoerd. We kunnen nadere voorwaarden afspreken. Als u alleen wilt spreken in de vorm van een achtergrondgesprek – wat dus niet direct een artikel oplevert – is dat ook mogelijk.

Naar wie ben ik op zoek?

Deze interviews zullen gaan over hoe politieke processen achter gesloten deuren plaatsvinden. De focus ligt daarbij op het proces en niet op inhoudelijke politieke dossiers. Ik ben onder andere op zoek naar de volgende personen:

  1. U werkt voor de Europese Commissie of voor een agentschap van de Europese Commissie (deze mogen vanzelfsprekend ook buiten Brussel gevestigd zijn).
  2. U bent ambtenaar bij een overheid en komt voor uw werk in aanraking met de Europese instellingen. U bent bijvoorbeeld lid van een Raads- of Commissiewerkgroep of adviseert over de gedelegeerde bevoegdheden van de Commissie.
  3. U bent lobbyist voor een Nederlandse, Europese of internationale organisatie en komt voor uw werk regelmatig over de vloer bij Europese instellingen (met name: de Europese Commissie).
  4. U werkt voor een Europese instelling die nauwelijks bekendheid geniet, u kunt zich als publiek persoon in het openbaar niet volledig uitspreken over uw ervaringen in Brussel, of u denkt op enige andere wijze interessante inzichten met mij en de lezers van ThePostOnline te kunnen delen.

Alle inzendingen worden vertrouwelijk behandeld. Interviews vinden plaats tussen nu en eind juni op een voor de geïnterviewde geschikte locatie in Nederland of Brussel. Denkt u iemand te kennen die geschikt is voor deze serie interviews? Het wordt zeer op prijs gesteld als u deze persoon op deze oproep wijst. Interviews kunnen desgewenst ook plaatsvinden in het Engels.

Neem contact op met Chris Aalberts via email: [email protected].

Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel BruslogBrusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel, in Den Haag en in het land.