Politiek

Schimmige Rutte verslikt zich in Groene Draeck: onderhoud blijkt tonnen duurder

26-02-2016 14:51

Minister-president Mark Rutte heeft de Tweede Kamer structureel verkeerd geïnformeerd over de onderhoudskosten van De Groene Draeck, het schip van prinses Beatrix. Jarenlang stonden de kosten voor zo’n 50.000 euro in de financiële jaarverslagen. In werkelijkheid bedroegen de onderhoudskosten elk jaar meer dan het dubbele, meldt RTL Nieuws. RTL deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en kreeg zo inzage in de werkelijke onderhoudskosten van De Groene Draeck.

Een simpele rekensom leert dat in de afgelopen vier jaar aan De Groene Draeck voor ruim 418.000 euro is verspijkerd. Dat is gemiddeld meer dan een ton per jaar. Uit onderzoek van de SP bleek vorig jaar al dat er onnodig veel onderhoud wordt verricht aan de lemsteraak van prinses Beatrix.

Van Raak: Waarom kiest Rutte steeds voor gedoe?

SP-Kamerlid Ronald van Raak heeft Rutte vrijdag om opheldering gevraagd over de kwestie. Hij sluit zijn Kamervragen af met een vraag die een rode draad vormt in de omgang van Rutte met de Kamer als het gaat over het Koninklijk Huis:

“Waarom kiest u er telkens voor om, als het gaat om de kosten van het Koninklijk Huis, te goochelen met cijfers, de Kamer niet juist te informeren en over dit gevoelige onderwerp onnodig gedoe te laten ontstaan?”

Video: Frits Wester over de Groene Draeck

Lees ook

RTL Nieuws – Onderhoud schip Beatrix tonnen duurder, Rutte zei jarenlang niets

TPO – Geheimzinnig gedoe over financiën Oranjes speelt premier wéér parten

Dossier Groene Draeck