Achtergrond

Staatsrechtgeleerden: Rutte moet kosten Gouden Koets wél melden

17-02-2016 10:50

Premier Mark Rutte moet de kosten van de restauratie van de Gouden Koets gewoon openbaar maken. Dat zeggen twee staatsrechtgeleerden in het AD. Rutte liet dinsdag weten dat de kosten van de jarenlange opknapbeurt geheim blijven. Het is niet voor het eerst dat de premier zich in de nesten werkt vanwege geheimzinnig gedoe over de financiën van de Oranjes. Met Huis Ten Bosch, paleis Noordeinde en de Groene Draeck ging het ook al mis.

“Het klopt dat de koning bevoegd is om zelf te bepalen dat hij de koets wil opknappen. Maar vervolgens is de premier wél verantwoordelijk voor het handelen van het staatshoofd: de ministeriële verantwoordelijkheid. Rutte moet dus uitleg geven als de Kamer daar om vraagt”, zegt de Leidse staatsrechtgeleerde Wim Voermans. De Nijmeegse hoogleraar Paul Bovend’Eert: “Het gaat om kosten van de rijksbegroting, dat raakt aan het openbaar belang. Bovendien: we krijgen ook inzicht in het opknappen van paleizen, dus waarom dan niet in de restauratie van de koets?”

D66 en SP zijn nog niet klaar met de kwestie en gaan vervolgvragen stellen.

Huis ten Bosch: Rutte verrekende zich met 24 miljoen euro

Het is opvallend hoe geheimzinnig minister-president doet over de kosten die de Oranjes maken of voor hen gemaakt moeten worden. Die geheimzinnigheid liep dramatisch af voor Rutte in het geval van paleis Huis ten Bosch. Dit moet het woonpaleis van de koning worden. In de aanloop naar de renovatie werd meermaals om de kosten gevraagd. Rutte hield lang vol dat deze rond de 35 miljoen euro zou uitkomen. Totdat bleek dat hij er 24 miljoen euro naast zat: de totale kosten bedragen 59 miljoen euro.

Nieuwe telefooncentrale en Groene Draeck

Diep verstopt in de Miljoenennota stond vorig jaar dat de nieuwe telefooncentrale van Paleis Noordeinde – dat ook al enige tijd in de steigers staat – 750.000 euro gaat kosten. Een overschrijding van een half miljoen euro. En dan is er nog de Groene Draeck. Vorig jaar werd bekend dat het onderhoud van de lemsteraak van prinses Beatrix de belastingbetaler jaarlijks 95.000 euro gaat kosten. Uit een tegenofferte van de SP bleek dat dit bedrag aanmerkelijk lager kan en uiteindelijk besloot Rutte onder druk van SP en D66 de kosten van het onderhoud van het schip nog eens tegen het licht te houden.

Lees ook

AD – Experts: Rutte moet kosten koets wél melden’