Politiek

Ard van der Steur; de minister die moeite heeft met sorry zeggen blijft zitten waar hij zit

20-01-2016 18:56

Ik ben een hele emotionele man, lees geen (of niet alle) stukken, het is de schuld van de Nationale Politie maar ik ben wel politiek verantwoordelijk. Zo parafraseren we de verdediging van minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) tijdens het debat over de gebeurtenissen rondom MH17-professor George Maat woensdag. De oppositie nam er geen genoegen mee, VVD en PvdA zwegen voornamelijk. Maar toen puntje bij paaltje kwam bleek de oppositie verdeeld. SP, PVV, Partij voor de Dieren, VNL en 50PLUS zegden het vertrouwen in Van der Steur op.

CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie dienden echter een motie in waarin van Van der Steur werd geëist dat hij samen met minister-president Mark Rutte vóór 1 maart met een plan zou komen voor een betere informatievoorziening van de Tweede Kamer. Van der Steur legde die motie echter naast zich neer, de indieners zwegen gek genoeg daarna. Daarna werd er gestemd. CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie bleven derhalve achter met een niet aangenomen ‘onder curatele’-motie die de minister sowieso niet voornemens was uit te voeren.  De overige gebeurtenissen van woensdag leest u hier onder terug.

Memo NCTV: Geen excuses aanbieden

Van der Steur vindt dat hij de korpschef van de Nationale Politie moet kunnen vertrouwen, reden om niet het volledige dossier in te zien dat korpschef Gerard Bouman over Maat had. Pijnlijk vond de oppositie ook het memo (door Van der Steur zelf naar de Kamer gestuurd) met het advies van Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof om geen excuses aan te bieden en dat alles op alles gezet moest worden om Kamer en media te pacificeren.

GroenLinks: Wat als Maat niet rapport had overgeschreven?

Uiteindelijk kreeg Maat vorige week toch excuses van Van der Steur. GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren vroeg zich af dat ook was gebeurt als Maat niet zijn eigen dossier had overgeschreven en openbaar gemaakt.

Derde affaire

Het is de derde grote affaire waar Van der Steur sinds zijn aantreden tien maanden terug in terecht is gekomen. Na de foto-affaire met Volkert van der Graaf en de afhandeling van de Teeven-deal is de kwestie met Maat misschien wel zijn grootste botsing met de Tweede Kamer. VVD en PvdA lijken Van der Steur te steunen, een groot deel van de oppositie is ontevreden wat kan leiden tot een motie van wantrouwen dan wel -afkeuring. Het beeld: de bewindsman toont tot nu toe te weinig deemoed, te weinig sorry.

Toen volgde de dinerpauze. Het debat wordt vervolgd om 19.45.

Update 20.46 – Van der Steur legt motie CDA, D66, ChristenUnie naast zich neer

Toch neemt hij de gedachte achter de motie ter harte. Zo meteen wordt er gestemd.

Update 20.18 – Oppositie zet Van der Steur onder ‘verscherpt toezicht’ – SP, VNL, PVV en PvdD zeggen vertrouwen op

Onder aanvoering van Pieter Omtzigt (CDA) geven GroenLinks, D66 en ChristenUnie Van der Steur nog een kans. De minister moet – in overleg met minister-president Mark Rutte – voor 1 maart met een plan komen voor een betere informatievoorziening van de Tweede Kamer. Volgens GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren was het voor haar partij ‘een dubbeltje op z’n kant’. Van der Steur moet nu goed begrijpen dat hij ‘onder verscherpt toezicht’ staat. SP, VNL, PVV en Partij voor de Dieren zegden het vertrouwen in Van der Steur op.

Dit bericht wordt aangevuld