Politiek

MH17-onderzoeker George Maat publiceert politieonderzoek naar zichzelf

05-01-2016 00:26

Patholoog-anatoom George Maat, die vorig jaar april in opspraak raakte na een MH17-lezing, heeft maandag het volledige politieonderzoek naar zijn lezing gepubliceerd. Volgens Maat pleit het onderzoek hem vrij van schuld. Dit zegt hij in de Leidse universiteitskrant Mare. Na zware politieke druk mocht anatoom Maat eindelijk het omstreden politierapport over zijn MH17-lezing inzien. Hij nam een potlood en blocnote mee en schreef het in zes uur over.

Maat liet tijdens de lezing aan de Universiteit Maastricht geanonimiseerde foto’s van MH17-slachtoffers zien tijdens een college over het identificeren van mensenresten. Maat werd onder meer door minister van Justitie Ard van der Steur (VVD) verweten dat hij gevoelige informatie van het MH17-onderzoek naar buiten had gebracht. Maat verwijt de politie dat ze in de loop van de tijd steeds minder naar de feiten in het onderzoek heeft gekeken.

De twee hadden vorig jaar een gesprek over de kwestie. Van der Steur wilde daar – naar eigen zeggen in overeenstemming met Maat – niks over kwijt. Maat bestreed de lezing van de minister daarna in een gesprek met ThePostOnline.

Update 01.05- CDA en D66 willen debat met Van der Steur

Kamerleden Pieter Omtzigt (CDA) en Sjoerd Sjoerdsma (D66) zijn not amused over de gang van zaken. Het duo wil met spoed – nog voor het einde van het kerstreces volgende week- opheldering van Van der Steur, laat Omtzigt dinsdagochtend aan ThePostOnline weten. Drie punten zijn voor hen van belang.  Waarom wilde Van der Steur het rapport niet volledig openbaar maken? Was dit in het belang van het staatsbelang of van Van der Steur zelf? En: Gaat van der Steur nog zijn excuses aanbieden aan Maat? Daarna willen zij met de minister in debat.

Omtzigt:  “Per slot van rekening is professor Maat een cruciale expert geweest in het moeilijke werk om 296 van de 298 slachtoffers van de MH17-ramp te identificeren.”

Lees ook

Mare – George Maat maakt zijn eigen rapport openbaar

TPO – Professor George Maat had geen bezwaar tegen openbaarmaking gesprek Van der Steur