Politiek

Opppositie wil af van dit kabinet – Maar Rutte II gaat door

16-12-2015 14:58

“Dit is het debat van de waarheid” voegde ChristenUnie-fractievoorzitter Gert-Jan Segers minister-president Mark Rutte dinsdag toe aan het begin van het debat over de Teevendeal. En als de premier daar geen zin in heeft moet er maar een parlementaire enquête komen. SP-leider Emile Roemer wees er op dat er een boel VVD’ers bij de affaire zijn betrokken: “Het lijkt erop dat deze premier de afgelopen tijd drukker was met het beschermen van zijn partijgenoten dan de rechtsstaat.” De oppositie in de Tweede Kamer diende een motie van afkeuring over de manier waarop het kabinet onder leiding van premier Mark Rutte is omgesprongen met de Teeven-deal. De ChristenUnie diende de motie in. Leider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zei dat het hem zwaar viel, maar dat de twijfel over de aanpak is gebleven tijdens het urenlange debat woensdag. Maar we hebben nog een kabinet.

Vrijwel de voltallige oppositie steunt een motie van afkeuring. CDA-leider Sybrand Buma vindt dat de Kamer een grens moet trekken. In deze kwestie liet de premier alles maar gebeuren en diende hij niet het landsbelang. Zelfs de gezagsgetrouwe SGP steunt de motie.

CDA-leider Sybrand Buma wees op de rol van Klaas Dijkhoff en Ard van der Steur die als Kamerleden op het ministerie van Justitie aan een persbericht aan het schaven waren. PVV-leider Geert Wilders noemde Rutte de Don Corleone van de VVD: “Hij is de godfather, hij bedekt alles wat zijn VVD-clan doet met de mantel der liefde en kijkt zoveel mogelijk de andere kant op. Hij wil het eigenlijk allemaal niet weten. Intussen vinden steeds meer VVD-ers een paardenhoofd in hun bed. Opstelten, Teeven, Van Miltenburg, wie volgt?”

Update 22.08 -Motie van afkeuring voor kabinet, geen motie van wantrouwen

Rutte krijgt geen steun van de oppositie: een motie van afkeuring volgt: gele kaart.

Update 20.01 – Rutte door het stof

Na verschillende excuses van Dijkhoff en Van der Steur is het woord aan minister-president Rutte. “Dit is het zwaarste debat uit mijn politieke loopbaan. Ik heb het alleen maar erger gemaakt met mijn persconferentie van afgelopen vrijdag“, zegt de premier. Hij had ‘meer op de bal moeten zitten’.

Update 18.06 – Dijkhoff geeft toe: Ik had mij niet met persbericht moeten bemoeien

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff zegt dat het wellicht beter was geweest als hij zich niet met het persbericht had bemoeid. Opmerkelijk: fractieleider Zijlstra verdedigde het handelen van Dijkhoff.

Update 15.46 – Zijlstra: Dijkhoff en Van der Steur zaten niet fout met schaven aan persbericht

VVD-leider Halbe Zijlstra vindt niet dat Klaas Dijkhoff en Ard van der Steur in de fout gingen toen zij als Kamerleden op het ministerie van Veiligheid en Justitie meeschreven aan een persbericht van het ministerie als reactie op een uitzending van Nieuwsuur. Op 4 maart maakte de actualiteitenrubriek details over de Teevendeal openbaar: drugshandelaar Cees H. had 4,7 miljoen gulden mogen houden. De twee Kamerleden adviseerden in het daarop volgende persbericht geen bedragen te noemen. Zijlstra ziet daar geen kwaad in.

Lees ook

Teevendeal – De belangrijkste (vernietigende) conclusies