Politiek

Rutte: ‘Fred Teeven heb je nodig om de klootzakken te pakken’

11-12-2015 16:34

“Fred Teeven heb je nodig om de klootzakken te pakken.” Dat zei minister-president Mark Rutte vrijdagmiddag tijdens zijn wekelijkse persconferentie. De premier reageerde op vragen over het rapport van de Commissie Oosting die onderzoek deed naar de Teevendeal.

Rutte had volgens het rapport de Kamer een verslag moeten sturen van een gesprek waarin Teeven tegen een ambtenaar zei dat hij zich herinnerde dat het om 4,8 miljoen ging. Een verslaggever van RTL Nieuws vroeg Rutte of hij zijn gesprek met de commissie openbaar wil maken. Rutte zei dat hij dat moet navragen bij Oosting, volgens RTL heeft die laatste daar geen probleem mee.

Nadat Nieuwsuur had onthuld dat met de deal geen 1,2 miljoen maar 4,7 miljoen gulden was gemoeid, sprak een topambtenaar daarover met Teeven, toen staatssecretaris. Het verslag van dat gesprek verdween in een kluis. Tijdens een Kamerdebat later noemde Rutte het een ‘kattebelletje’, persoonlijke aantekeningen van een ambtenaar, die hij niet naar de Kamer kon sturen.

Anouchka van Miltenburg

Over Kamervoorzitter en partijgenoot Anouchka van Miltenburg wilde Rutte niets zeggen. Van Miltenburg ligt onder vuur omdat haar medewerkers tweemaal dezelfde brief van een klokkenluider hebben vernietigd. Rutte: “Daar weet ik niets van, dat laat ik aan de Kamer.”

Dit bericht wordt aangevuld