Politiek

Tweede Kamer stelt onderzoekscommissie in naar lek Commissie Stiekem

12-11-2015 12:08

De Tweede Kamer stelt een commissie in die het lek uit de Commissie Stiekem gaat onderzoeken. Dat zei Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg donderdag. Ook zei ze dat het presidium – het bestuur van de Tweede Kamer – van het Openbaar Ministerie geen informatie heeft gekregen over welke fractievoorzitter(s) informatie naar NRC Handelsblad gelekt zou hebben.

Later vandaag zal ze een brief naar de Tweede Kamer sturen met een voorstel voor de samenstelling en taak van de onderzoekscommissie. Het presidium vergaderde donderdagochtend drie uur over de kwestie.

Het begon met een artikel in NRC Handelsblad

Het gaat om de affaire rond de 1,8 miljoen belgegevens, waarover minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) onjuiste informatie had gegeven. Daarna werd informatie gelekt uit de zogenoemde commissie Stiekem, waarin informatie van de geheime dienst AIVD wordt besproken. Daaruit bleek dat Plasterk de Kamer wel degelijk in die commissie Stiekem had ingelicht. Naar nu blijkt heeft fractievoorzitter Zijlstra (VVD) namens de CIVD-commissie aangifte gedaan.

PvdA-leider Diederik Samsom ontkende dinsdag het lek te zijn. Volgens Samsom heeft hij nooit met NRC Handelsblad over de kwestie gesproken. Hij is ook niet door de Rijksrecherche verhoord. Samsom sprak van een heel onverkwikkelijke affaire, die ons anderhalf jaar geleden bezig hield. Wordt vervolgd.

Update 14.18 – Arie Slob: Ik ben niet het lek

Voormalig fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie ontkent het lek te zijn van de Commissie Stiekem. Hij noemt tegenover het ANP de speculaties in media daarover een aantasting van zijn integriteit.

 

“Het raakt mijn persoonlijke integriteit dat met de vinger naar mij wordt gewezen. Mijn lippen zijn echt altijd verzegeld geweest.”

 

Speculaties over zijn betrokkenheid werden gevoed omdat Slob zijn vertrek als fractievoorzitter en Tweede Kamerlid bekendmaakte op de dag dat nieuwe onthullingen over de affaire Stiekem naar buiten kwamen.

Lees ook

OM: Eén of meerdere fractievoorzitters hebben gelekt uit Commissie Stiekem

Opinie – Commissie Stiekem is een talkshowtafel geworden