Politiek

OM: Eén of meerdere fractievoorzitters hebben gelekt uit Commissie Stiekem

11-11-2015 20:58

Het Openbaar Ministerie gaat de behandeling van de aangifte met betrekking tot het lekken uit een besloten vergadering van de CIVD (De Commissie Stiekem waarin alleen fractievoorzitters zitten)  overdragen aan het Presidium van de Tweede Kamer. Het OM is namelijk niet bevoegd om verder onderzoek te doen, aangezien het hier mogelijk om ‘een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat’. Kamervoorzitter Anouchka van miltenburg zei woensdagavond dat zei donderdagochtend met het presidium zal spreken over de kwestie. Alles draait om een artikel dat in februari 2014 verscheen in NRC Handelsblad en de affaire rond de 1,8 miljoen belgegevens, waarover minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) onjuiste informatie had gegeven.

Het OM in een verklaring woensdagavond:

 

“Nadat een of meer leden van de CIVD in beeld kwamen ten aanzien van het mogelijk lekken van informatie, is het onderzoek door de Rijksrecherche stilgelegd. Aangezien het hier mogelijk om een ambtsmisdrijf door een lid van de Tweede Kamer gaat, is het OM niet bevoegd om verder onderzoek te doen, zo is vastgelegd in artikel 119 van de Grondwet.”

 

De Rijksrecherche heeft meerdere fractievoorzitters in de Tweede Kamer gehoord om te achterhalen wie geheime informatie heeft gelekt. Ook is in hun telefoongegevens gekeken of ze gebeld hebben met een NRC-journalist, zo meldde de Telegraaf dinsdag.

Artikel in NRC Handelsblad

Het gaat om de affaire rond de 1,8 miljoen belgegevens, waarover minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) onjuiste informatie had gegeven. Daarna werd informatie gelekt uit de zogenoemde commissie Stiekem, waarin informatie van de geheime dienst AIVD wordt besproken. Daaruit bleek dat Plasterk de Kamer wel degelijk in die commissie Stiekem had ingelicht. Naar nu blijkt heeft fractievoorzitter Zijlstra (VVD) namens de CIVD-commissie aangifte gedaan.

PvdA-leider Diederik Samsom ontkende dinsdag het lek te zijn. Volgens Samsom heeft hij nooit met NRC Handelsblad over de kwestie gesproken. Hij is ook niet door de Rijksrecherche verhoord. Samsom sprak van een heel onverkwikkelijke affaire, die ons anderhalf jaar geleden bezig hield.

Dit bericht wordt aangevuld