Politiek

Pro-Europees GroenLinks tegen Grieks steunpakket

19-08-2015 12:04

GroenLinks stemt ook tegen een derde steunpakket voor de Grieken. Het pakket zal de crisis in Griekenland alleen maar verergeren, zei een woordvoerster woensdag na fractieberaad over het onderwerp. Later in de middag spreekt de Tweede Kamer over de noodhulp.

“Het was een moeilijke afweging”, verklaarde de woordvoerster. De pro-Europese partij wil met het standpunt volgens haar ook een politiek signaal afgeven dat het ontevreden is over de koers die de Europese Unie de afgelopen maanden richting Griekenland heeft gevaren.

Fractievoorzitter Jesse Klaver verklaarde:

 

“Dit is een politiek signaal dat de koers in Europa niet de onze is. We moeten samen tot een oplossing komen en niet een land op de knieën dwingen. Griekenland hoeft niet uit de euro. Er is ruimte om verder en opnieuw te onderhandelen. Wij zijn tegen dit pakket, maar vóór steun aan de Grieken. Dan moeten we betalen en daar zijn we toe bereid. We willen schuldverlichting voor de Grieken en niet het halve land in de uitverkoop doen in een privatiseringsgolf.”

 

Klaver erkent dat het voor het eerst in jaren is dat zijn partij het kabinetsbeleid over Griekenland niet steunt. Hij hoopt dat het leidt tot een ,,echt andere koers”.

De meerderheid in de Kamer voor het steunpakket lijkt hiermee beperkt te worden tot VVD, PvdA en D66.

Lees ook

CDA ziet niets in steunpakket voor Grieken

VVD: We vinden het niets maar gaan toch maar akkoord