Politiek

Griekse steun – VVD: We vinden het niets maar gaan toch maar akkoord

18-08-2015 18:48

De VVD-fractie in de Tweede Kamer gaat met tegenzin akkoord met het nieuwe steunpakket van 86 miljard euro aan Griekenland. De fractie moest dinsdagmiddag vijf uur vergaderen om tot dit standpunt te komen.

Volgens financieel woordvoerder Mark Harbers houdt de partij ‘veel twijfels, maar misschien gaat het dit keer wel werken.’ De Tweede Kamer komt woensdag terug van reces om met premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (VVD) over het steunpakket te praten. Door de steun van de VVD is er in de Kamer een meerderheid voor het pakket. PvdA en D66 spraken eerder al hun steun uit.

VVD was maand geleden feller…

Harbers was begin juli tijdens een debat over de kwestie feller. De VVD verwachtte toen dat Griekenland uit de eurozone zal stappen. Ze kunnen er alleen in blijven als ze terugkeren op hun schreden en veel zwaardere hervormingen en bezuinigingen accepteren. Maar dat is ‘volstrekt niet realistisch’, zei Harbers toen.

…en levert verkiezingsbelofte in

Premier Mark Rutte erkende al eerder dat hij zich niet aan zijn verkiezingsbelofte houdt als het reddingsprogramma voor Griekenland doorgaat. Hij had beloofd dat er geen geld meer naar de Grieken zou gaan.

Update 20.29 – VVD: ‘Griekenland is een paria’

De VVD gaat morrend akkoord omdat het niet wil dat ons land alleen komt te staan in Brussel. Met een ‘nee’ zou bovendien alle aandacht naar Nederland gaan, maar die moet volgens hem gericht zijn op Griekenland, aldus Harbers. “Het heeft niet zoveel zin als Nederland alleen komt te staan. Dan wil ik vooral dat Griekenland blijft wat het is, namelijk een paria.”

Bovendien voorziet hij dat andere EU-landen die voorheen negatief over nieuwe steun waren, de deal toch gaan steunen. “Op het moment dat één land tegen zou stemmen, dan weet ik onderhand voldoende met Europa, dan gaat linksom of rechtsom het geld toch naar de Grieken.”

Iedereen binnen de fractie staat achter dit standpunt, zei Harbers. Die heeft zich in het verleden steeds keihard uitgelaten over de Grieken die zich niet aan afspraken hielden. “Griekenland zal moeten gaan leveren om dit pakket waar te maken”, zegt Harbers nu. De Nederlandse bijdrage aan de hulp aan Griekenland is 5 miljard euro.

Lees ook

Hans Wiegel – De grote vraag is of Griekse schulden worden kwijtgescholden

TPO/ANP