TPOok!

 
avatar
     
Column

Wilders-proces had niet moeten worden gevoerd

Discussie hoort in het publieke debat

Updates:

De reactie van Bert Vuijsje

Bericht van Hans Wiegel voor Bert Vuijsje: ‘Zo was het en zo is het’

Het tweede proces tegen PVV-leider Geert Wilders is vrijdag van start gegaan, met een zogeheten regiezitting. Het echte proces begint in oktober, op het moment dat de campagne voor de Tweede Kamer start. Daar moet over zijn nagedacht. Het eerste was er zo’n vijf jaar geleden. Daar tussen door en eraan verbonden was er de moordaanslag in Noorwegen: het grootste bloedbad in dat land sinds de Tweede Wereldoorlog. Advocaat Spong zei toen: “Wilders heeft het Noorse bloed op zijn lippen.” En bekende journalisten als Elsbeth Etty, Bas Heyne en Bert Vuijsje stelden Wilders medeverantwoordelijk voor die moordpartij: ‘na tien straffeloze jaren van bloeddorstige demagogie en vergiftiging van het publieke debat’. Zij demoniseerden Wilders toen.

Wijsheid is niet aan te leren

We weten dat dat proces als een nachtkaars uitging. Ik zei toen, dat hoe de uitspraak van de rechtbank ook zou uitvallen, Wilders altijd als winnaar uit de bus zou komen. Wordt hij vrijgesproken dan zou hij gewonnen hebben. Wordt hij veroordeeld, dan zouden niet alleen PVV-kiezers, maar ook anderen spreken over partijdigheid. Misschien had de Haagse Rechtbank dat in het achterhoofd nu deze over het komende proces een paar mededelingen heeft gedaan.

De drie rechters die zijn uitgekozen hebben wat mediatraining gehad. Dat is blijkbaar nodig in deze moderne tijd. Een groot punt maak ik er niet van, maar wijsheid is met wat mediatraining niet aan te leren, dat moet in je zitten.

Rechters en politiek

De tweede openbaring was de mededeling dat de drie uitverkoren rechters nooit van hun leven lid van een politieke partij zijn geweest. Dat is een typisch besluit. Een rechter moet toetsen aan de wet. Dat is één. En ten tweede, de politieke opvattingen van een rechter spelen geen rol bij diens professionaliteit. In feite zegt de rechtbank dat een rechter die wèl lid is van een politieke partij, niet onafhankelijk is en Wilders geen eerlijk proces zal geven. Raar.

Terecht hebben verschillende rechters de beslissing van de Haagse Rechtbank gelaakt. Eén daarvan is de oud-president van onze hoogste rechtsinstelling, de Hoge Raad der Nederlanden, mr. Corstens. De hoogleraar Rechtsfilosofie Professor Kinneging zei zelfs: “Dit is politieke rechtspraak.”

Het publieke debat

Het proces gaat wellicht lang duren. Intussen gaat ons land richting de komende Kamerverkiezingen. Ik laat de recente berichten over tal van rammelende aangiften  en het terugtrekken van enkele getuigendeskundigen vanwege vrees voor hun veiligheid, even terzijde. De verdediging van Geert Wilders zal dat wel aan de orde stellen. De PVV-leider wordt vervolgd wegens belediging en het aanzetten tot discriminatie en haat.  Dat is nogal wat. Ik zal daar nu niet verder op ingaan nu het woord aan de rechtbank is.

Wel dit. Ik vind dat dit proces niet had moeten worden gevoerd. Maandenlang heel veel publiciteit over de  politieke opvattingen van de PVV. De discussie daarover hoort echter in het publieke debat – in en buiten het parlement – thuis. Daar te worden besproken en beoordeeld.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.