TPOok!

 
avatar
     
Column

Wéér censuur door Facebook: het woord ‘GEITENNEUKER’ is nu ook verboden

In de Facebook-safespace worden geen geiten geneukt, nooit, door niemand

Tags: ,

Waarom wordt satire waarin president Erdogan wordt beschimpt, want satire, steeds van Facebook verwijderd? Censuur van vrije meningsuiting, lange arm uit Ankara? Nee zegt Facebook, dat komt door het woord ‘GEITENNEUKER’. Want iemand ‘GEITENNEUKER’ noemen is kwetsend (voor zowel de persoon als de geit) en op Facebook mag je best mensen bedreigen, intimideren, oproepen tot geweld, haten en vernederen maar zomaar doen alsof onschuldige evenhoevigen geschikt zouden zijn voor het bevredigen van seksuele lusten is veel te kwetsend. Aldus Facebook in een reactie aan RTL Nieuws op het zoveelste dieptrieste, schandalige en vrijheidshatende censuurgevalletje. Je mag inmiddels wel spreken van een tsunami aan Facebook-censuurgevalletjes. 

Maar het heeft dus niets met Erdogan zelf te maken. Echt niet! Heus niet! Dat het vooral Erdogan-satire is die van Facebook verdwijnt als ware het een politiek activist tijdens de Argentijnse junta is puur toeval.

Toeval

Zoals gebruikelijk reageert Facebook beslist niet inhoudelijk en uitsluitend met gemeenplaatsen als: ‘We moeten ergens een lijn trekken’ en het immer hilarische maar overduidelijk onware ‘alle gerapporteerde content wordt door een team van goed getrainde meertalige teams beoordeeld’.

Yeah right.

Vandaar natuurlijk ook dat onlangs het complete profiel van een PvdA-Kamerlid in z’n geheel verdween, geheel toevallig omdat ze het in een statusupdate had opgenomen voor Ebru Umar en daarbij Erdogan niet spaarde. Volgens Facebook, die na bezwaar door de PvdA zelf het profiel weer terugplaatste, was dit ‘een misverstand’ en werd het profiel ‘per ongeluk’ verwijderd. Dat het toevallig werd verwijderd nadat er in dat profiel iets werd gezegd over het beleid van Erdogan was, wederom, ‘toeval’.

Yeah right

De Facebook-censuur hangt aan elkaar van toevalligheden. Toevallig worden profielen verwijderd en satire gecensureerd, toevallig als het over Erdogan gaat en toevallig mogen miljoenen andere pagina’s, filmpjes, comments, berichten en groepen gewoon online blijven staan. Hoeveel haat ze ook zaaien, hoeveel er ook wordt gescholden, gehaat, belasterd en bedreigd, en heel toevallig, maar dit is echt enorm toeval hoor, komt in alle openlijke haat waar Facebook helemaal niets tegen wil doen, hoeveel mensen het ook rapporteren, het woord ‘Erdogan’ nooit voor, integendeel.

En heel toevallig, je zou het bijna satire kunnen noemen, kwam Facebook recent nog in opspraak nadat oud-medewerkers hadden beweerd dat het trending nieuws op Facebook door mensenhanden wordt gemanipuleerd om te voorkomen dat ‘rechts conservatief’ nieuws de boventoon zou kunnen gaan voeren.

‘Rechts-conservatief’

Logisch, want ‘rechts-conservatief’ nieuws kan makkelijk als kwetsend worden ervaren door de pathetische Facebook-doelgroep die, in gelijke tred met het huidige politiek correcte maatschappelijke ‘debat’, steeds meer bereid is de waarheid in te ruilen voor ‘een veilig gevoel’ en het ‘recht om niet te worden gekwetst’.

Weet je trouwens wie ook ‘rechts-conservatief’ is en van Facebook kennelijk gerust mag worden vermoord?

Zou het ook toeval zijn dat Facebook nooit iets lijkt te doen tegen pagina’s waarin radicale moslims haat tegen homo’s, ongelovigen en Joden zaaien en groepen waarin zogenaamde ‘anti-racisten’ namen en adresgegevens van onschuldige burgers online maar wel pagina’s van atheïstische inwoners van islamitische landen, groepen waarin islamkritiek wordt geuit en comments tegen het Europese vluchtelingenbeleid censureert?

GEITENNEUKERS

Toeval bestaat niet. GEITENNEUKERS wel. Maar dát zult u niet langer meer lezen op Facebook. Waarmee maar weer duidelijk mag zijn geworden: waar je Facebook ook voor wilt gebruiken, voor de waarheid moet je het beslist nooit gebruiken. Blijf weg van Facebook als je van de waarheid houdt. Het is wat dat betreft een gotspe dat Facebook nu heeft ingezet op ‘nieuws’. Als er iets niet past binnen de safe space van de drammende rubber tegel-Facebookgeneratie dan is het wel ‘nieuws’.

Nieuws is realisme, niets geeft special snowflakes zo’n onveilig en cynisch gevoel als realisme.

Waarom dacht u anders dat DWDD nog altijd zo populair is, de Blendle-nieuwsbrief zo goed scoort (en de jaarlijkse meestgelezen top tien van Blendle bestaat uit tien keer een artikel uit de VIVA of Psychologie Magazine), De Correspondent succesvol is, de NPO weigert uit te sterven, de Volkskrant nog altijd serieus wordt genomen ondanks de inhoud die vooral informatief is als je wilt weten of iemands shampoo misschien op is, het Algemeen Dagblad het tafelmeubilair van DWDD hergebruikt als columnisten, Jeroen Pauw zonder dat iemand hem ook maar een strobreed in de weg legt de ‘talenten’ uit zijn ‘talent kitchen’ kan promoten op kosten van de belastingbetaler, de regisseur van Pauw doodleuk zijn eigen dochter in de uitzendingen duwt, de dochter van Max van Weezel kennelijk geldt als origineel denker inzake Joden en de holocaust, een voormalig fetishmodel met de diepgang van een platgetrapte vlinder en mier serieus lezingen mag geven over het thema ‘vrijheid’ (‘je mág alles zeggen maar het hoéft niet’) op bevrijdingsdag, de clichéfestivals in Amsterdam (immer sfeervol en gezellig!) als paddestoelen uit de grond schieten, 3FM-DJ’s zonder ook maar enig moment van schaamte jaarlijks tonnen bij elkaar harken als dank voor onbeperkt inhoudsloos conformistisch moralisme de ether inboeren maar rond de kerstdagen voor ‘het goede doel’ in een glazen huis gaan zitten, het onthouden van podia aan door de universiteit uitgenodigde sprekers met ‘de verkeerde mening’ inmiddels schering en inslag is, Sylvana Simons en Peter R. de Vries dagelijks op tv zijn, de jaarlijkse Sterre (blank, 16, gymnasium) op de jaarlijkse blanke babyboomersherdenkingsavond van 4 mei een gedicht overrrrj haar grootvaderrrrj die Miep Gies nog heeft gekend mag voorlezen, die lelijke dikke van de koningskinderen die bekend werd dankzij humor op twitter en een hilarisch screenshot niet die lelijke dikke van de koningskinderen mag worden genoemd en die tergend laffe gymnasiumhumor van De Speld of Arjen Lubach domweg niet is weg te filteren van het internet?

Unlikeable waarheid

De waarde van waarheid heeft het al lang geleden afgelegd tegen de waarde van grenzeloos selfie-narcisme in de absoluut veilige millennial-stilteruimte waarin kritiek, tegenspraak, debat, humor, creativiteit en originaliteit of de vrije gedachte net zo wenselijk zijn als leukemie bij een kind van vier.

Het moet allemaal likeable zijn. Wie niet likeable is of daaraan bijdraagt moet kapot. Liken zul je godverdomme!

En er is niets zo unlikebale als de waarheid. Fuck de waarheid! De waarheid is dood, vermoord door Facebook en de intellectueel leproze millennial-generatie die zoveel beter op hun plaats was in modderige loopgraven in Vlaamse velden vol klaprozen.

Leve Facebook!

   

Steun direct Bert Brussen

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.