Doneer aan TPO
 

Waarom ook ik de Staat aanklaag

De Staat moet stoppen met witwassen data

Door: , 11:39, 06 november 2013

De Staat moet stoppen met witwassen data

Een aantal burgers, Stichting Privacy First, de Internet Society, de Vereniging van Strafrechtadvocaten en de Nederlandse Vereniging van Journalisten hebben gezamenlijk minister Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de rechter gedaagd. Ook ik behoor tot die groep en ik zal u uitleggen waarom.

De spionage van de NSA maakt duidelijk dat deze organisatie weinig op heeft met regelgeving in andere landen, vermoedelijk ook regelgeving overtreedt in eigen land en dat voor doelen gebruikt die heel anders zijn dan worden verkondigd. Nu duidelijk is dat de AIVD direct of indirect met ze samenwerkt en zelfs gegevens van ze ontvangt is de maat wel een beetje vol.

Witwaspraktijken

De NSA overtreedt in Nederland de wet en levert vervolgens informatie aan de AIVD. De Dienst mag vervolgens geheimzinnig doen over de herkomst en heeft uiteindelijk de data laten witwassen. Zoiets kan natuurlijk niet. De eis is simpel: die praktijk moet stoppen.

Daarnaast moet er helderheid komen wie er nou getroffen is en hoe die gegevenswisseling eruit ziet. Ook moet vast komen te staan of en zo ja hoe de Staat onze wet- en regelgeving heeft overtreden. Als dat vaststaat dan is het ook logisch om vervolgens een einde te maken aan die overtreding.

Bronbescherming

Voor een journalist zijn bronnen een heel hoog goed en het is de moeite waard om daarvoor te strijden. Eerder dit jaar heb ik gemerkt hoe vervelend het is als een overheid teveel wil weten over je bronnen. Die kun steeds moeilijker beschermen als echt al je communicatie en reisgedrag in de gaten wordt gehouden.

Daarbij is het ook nog een keer zo dat bevoegdheden niet integer ingezet worden. Zo kreeg ik mijn geval de werkelijke reden te horen toen de cyberpolitie me duidelijk maakte dat dit was ‘omdat ik scherp kritisch richting de overheid ben’. Men schroomt er in Nederland dus niet voor bevoegdheden bedoeld voor terreurbestrijding in te zetten voor heel andere doelen als mensen de mond snoeren.

Dat besef is voor mij reden genoeg om dit soort praktijken een halt toe te roepen. Daarmee voorkom je hopelijk informatie nog langer misbruikt wordt. Dat Christiaan Alberdingk Thijm me uitnodigde mee te doen en dat ook om niet doet is geweldig. Hopelijk houden we daardoor nog een beetje de rechtstaat overeind. Want als het aan Plasterk ligt dan mag de AIVD al uw internetverkeer volledig in de gaten houden. Dat moesten we nu maar eens niet doen.

Lees ook

Plasterk voor de rechter vanwege NSA

 
 
 
   

Advertentie

 
 
 

Inloggen TPO+

 
 
 
 
 

 

(Be)Spaarvarken

Vergelijk en steun direct TPO! Voor iedere aankoop krijgt TPO een vergoeding.

 

  True managed webspace