Column

Waarom ik geen 5 mei met Ernst Hirsch Ballin vier

25-01-2013 10:00

Tijdens de jaarlijkse Nationale 5 mei-lezing mag een prominente figuur zijn licht laten schijnen over de vrijheid. Dit jaar is dat oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin. Hij mag ons herinneren hoe bijzonder het is te leven in een vrij land, hoeveel mensen hun leven voor die vrijheid hebben gegeven en hoe kwetsbaar die vrijheid is. Het mag op zijn minst ironisch heten dat één van de grootste bedreigingen van de vrijheid de spreker zelf is, oud-minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin.

Staatsgevaarlijke strips en terroristische tekeningetjes

Hirsch Ballin is namelijk de minister die negatieve uitlatingen over godsdiensten strafbaar wilde stellen. Hirsch Ballin is de minster die, toen hij voor dat voorstel geen Kamermeerderheid kreeg, een cartoonist van zijn bed lichtte, om middels een langdurige procedure en via een omweg te proberen de rechter het verbod alsnog te laten bekrachtigen. Ernst Hirsch Ballin is tevens de minister die uiteindelijk een ‘Inderdepartementale Werkgroep Cartoonproblematiek‘ in het leven riep om iedereen die staatsgevaarlijke strips en terroristische tekeningetjes maakte in de gaten te kunnen houden en te vervolgen.

Diezelfde Ernst Hirsch Ballin is de minister die vond dat het Openbaar Ministerie een knop moest krijgen waarmee met één druk onwelgevallige publicaties offline konden worden gehaald. Ernst Hirsch Ballin is ook de minister die nooit wilde zeggen hoeveel Nederlanders dermate staatsgevaarlijke zaken op internet doen, dat zij wel afgetapt móesten worden. Toen hij dat toch bekend moest maken schoot hij ons land rechtstreeks de top van meest aftappende landen in, net als bij het aantal telefoontaps overigens. Bovendien heeft Ernst Hirsch Ballin (het wordt vermoeiend – ik geef het toe) zich als minister hoogstpersoonlijk bemoeid met het proces tegen de vrijheid van meningsuiting van zijn politieke tegenstander Geert Wilders.

Vrijheid spreek je af

Nuja, u begrijpt waar ik heen wil; Ernst Hirsch Ballin heeft talloze malen geprobeerd de vrijheid van meningsuiting in te perken. Het CDA-kopstuk vindt het veel belangrijker dat zijn achterban niet voor het hoofd gestoten wordt met een tekeningetje, dan dat kunstenaars het recht hebben zich (politiek) te uiten. Het onderwerp van zijn Nationale 5 mei-lezing is dan ook heel ironisch: Vrijheid spreek je af.

Censuur werkt niet. Meningen en gedachten, hoe onwelgevallig ook, worden toch wel gedacht. Dan kun je ze maar beter openbaar hebben en er een andere mening tegenover zetten. Anders gaan mensen een andere uitweg voor hun ideeën zoeken, met automatische wapens bijvoorbeeld. Politici die geprobeerd hebben de vrijheid van meningsuiting te begrenzen met on-objectiveerbare begrippen als ‘fatsoen’ en ‘respect’, eindigden in de loop van de geschiedenis altijd aan de verkeerde kant van wat men fatsoenlijk noemt. Daarom zijn politici als Ernst Hirsch Ballin gevaarlijker voor een vrij en democratisch land dan zogenaamd beledigende tekenaars en humoristen. Politici als Ernst Hirsch Ballin komen hun fatsoen namelijk met tien gewapende politiemannen midden in de nacht bij u afdwingen.

Dit jaar zal ik mij rond 4 en 5 mei wederom “bezinnen op de kwetsbaarheid van vrijheid”. De toespraak van Ernst Hirsch Ballin hoeft van mij niet gecensureerd worden, maar luisteren ga ik niet. Zo kan het namelijk ook.