TPOok!

 
avatar
     
Column

Turkijerel – De EU laat Nederland vallen als een baksteen

Berlijn zwijgt, Merkel blijkt wederom het schoothondje van Erdogan

Het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije, over Turkse bewindslieden die in Nederland campagne willen voeren om zodoende president Erdogan de alleenheerschappij over Turkije te verschaffen, is een regelrecht demasqué van de EU.

Vanuit Brussel en de andere Europese hoofdsteden, in het bijzonder Berlijn, heerst doodse stilte. Hoe anders is het wanneer een EU land zijn begroting niet op orde heeft. Dan volgt er onmiddellijk een vermanende oekaze vanuit Brussel. Nu een staatshoofd de democratie in andere landen wil misbruiken om de democratie in eigen land af te schaffen wordt er geen stelling genomen.  Je zou kunnen zeggen dat het een diplomatieke kwestie is tussen twee onafhankelijke landen en dat de EU daar buiten staat, al is dat op zich ongeloofwaardig. Turkije zou, na alle schendingen van de mensenrechten, de vrije meningsuiting en de democratie in eigen land, sowieso het kandidaat-lidmaatschap van de EU ontnomen moeten worden en de 4,6 miljard euro EU-subsidie aan Turkije zou onmiddellijk gestopt moeten worden, maar dat terzijde.

EU-lidstaat Nederland wordt op grove wijze beledigd

Erger wordt het wanneer Turkije een EU-lidstaat als Nederland uitmaakt voor Nazi’s en fascisten. Sterker, Den Haag genoemd wordt als de hoofdstad van het Nazidom. Dat werd niet alleen door president Erdogan, maar ook door zijn minister van Buitenlandse Zaken in een toespraak in Frankrijk gezegd. Deze aantijging is een grove belediging van een EU-lidstaat. Waar is de reactie vanuit Brussel? De EU die altijd de mond vol heeft over normen en waarden laat zijn eigen lidstaat Nederland vallen als een baksteen.

Is de EU dan toch slechts een paradijs voor het bedrijfsleven en geen waardegemeenschap? Het lijkt er sterk op. Wie de reacties leest van lezers op diverse buitenlandse fora kan niet anders concluderen dan dat 99 procent van de mensen het met de handelwijze van Nederland eens is. Ook dat de EU opnieuw bewijst dat als het er écht op aankomt om solidair te zijn, ze niet thuis geeft, geen ruggengraat heeft. Het is alleen Denemarken dat één lijn trekt met Nederland en het aangekondigde bezoek van Turkse bewindslieden aan Denemarken volgende week heeft uitgesteld als reactie op de diplomatieke clash tussen Nederland en Turkije.

Angela Merkel is het schoothondje van Erdogan

De EU heeft zich chantabel gemaakt door akkoord te gaan met de vluchtelingendeal met Turkije. Bondskanselier Angela Merkel heeft zich, na haar kardinale fout inzake de vluchtelingeninstroom, als een schoothondje door sultan Erdogan laten behandelen. Ook nu zwijgt ze in alle talen terwijl haar eigen bevolking zich verbaasd afvraagt waar de Duitse solidariteitsbetuiging jegens Nederland blijft. Hetzelfde geldt voor onze zuiderburen België. Natuurlijk, Duitsland wil graag pantservoertuigen aan Turkije leveren, ook dat speelt mee. Maar stop dan met die hele EU gedachte en maak er gewoon een economische unie van.

In tijden van nood leert mijn zijn vrienden kennen. De EU heeft haar laatste beetje geloofwaardigheid vandaag verloren.

Update 13 maart: Eindelijk, bijna als mosterd na de maaltijd, komt de EU na 36 uur met een veroordeling van Turkije, en geeft bondskanselier Merkel haar volledige steunbetuiging aan Nederland.

   
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.