Fraude zit KPMG in de genen; pleidooi voor een boycot

20-10-2017 14:47

Fraude en corruptie, het lijkt bij KPMG in de genen te zitten. Zelfs de bouw van het eigen hoofdkantoor in Amstelveen kon niet zonder dat miljoenenfraude werd gepleegd. KPMG biedt haar klanten werk op maat. Dat kan zijn gerommel met de boeken, zoals bij woningcorporatie Vestia, of misleidende cijfers, zoals bij het ondertussen failliete Imtech. Omkoping in het buitenland (Ballast Nedam) en het betalen van steekpenningen (SBM Offshore), of grootschalige fraude (zoals bij vleesverwerker Weyl). In de regel komt de accountant weg met een schikking, waardoor er nooit werkelijk lessen worden geleerd. Ook in de Kamer kom ik KPMG voortdurend tegen als de zaken financieel mislopen. Onlangs nog, toen we de stekker uit het bevolkingsregister moesten trekken. Een verschrikkelijk duur ICT-project, waar honderd miljoen euro werd weggegooid, onder het toeziend oog van KPMG. Het bedrijf kan financieel advies geven en allerlei constructies doorvoeren en die ook nog controleren. Sterker nog: je kunt KPMG zelfs onderzoek laten doen naar fraude! Al die petten knellen, zeker in de Caraïben, waar ik bij veel schandalen steeds de naam van KPMG tegenkom. We moeten nu zien te voorkomen dat dit bedrijf een rol krijgt in de financiële wederopbouw van Sint Maarten.

Schimmige netwerken

De Sint Maartense gokbaas Francesco Corallo zit op dit moment vast in Italië, in dat land wordt hij verdacht van omkoping van invloedrijke politici rondom de oud-premier Berlusconi. De accountant van Corallo was: KPMG. Dit omkopen van politici verliep via de Fortisbank, die werd gecontroleerd door: alweer KPMG. Dat de accountant de boeken lijkt te doen van allerlei gokbazen is niet verbazingwekkend. KPMG speelt eveneens een belangrijke rol in veel overheidsbedrijven op de eilanden, ook in het Curaçaose telecombedrijf UTS. Dat maakte wereldwijd illegaal gokken mogelijk, waarbij veel crimineel geld wordt witgewassen. De grootste verzekeraar op de eilanden is ENNIA, veel mensen hebben hier een hypotheek of een pensioen, of een verzekering voor de zorg of tegen schade. De Iraanse oliemiljardair Hushang Ansary heeft een flinke greep gedaan in de kas van het bedrijf, van vele honderden miljoenen. ENNIA wordt gecontroleerd door: KPMG. De invloed van KPMG op Sint Maarten en Curaçao is groot, in de financiële en de juridische wereld, maar zeker ook in de politiek. Deze werelden lijken verbonden via schimmige netwerken. Regelmatig hoor ik spreken van een Grupo sopi (soepgroep), opgericht door mensen van KPMG, waar bankiers en toezichthouders boven een soepje zaken zouden doen met politici.

Begerige blikken

Soms lijken we het wel eens te vergeten: KPMG is een accountant. Dit is een bedrijf dat jaarrekeningen moet controleren, juist om fraude en corruptie te voorkomen. In de praktijk lijkt het een bedrijf waar boeven maar al te graag een beroep op doen. Op initiatief van de SP en de VVD is een paar jaar terug een onderzoek gestart naar de verbondenheid tussen de bovenwereld en de onderwereld op Sint Maarten en Curaçao, met name tussen de politiek en de (illegale) gokindustrie. De regering heeft besloten om dat onderzoek de komende jaren voort te blijven zetten en daar ook flink wat mensen en middelen voor beschikbaar te stellen. Ik vrees dat we in die onderzoeken de naam KPMG nog vaker zullen tegenkomen. De accountant heeft natuurlijk ook zelf de taak om eventuele misstanden in het eigen bedrijf te onderzoeken, maar daarover hoor ik nooit iets. Als ik commissaris was van KPMG, zou ik niet rusten voordat alle boeven uit het bedrijf waren gezet. Maar ik ben helaas geen commissaris van KPMG. Laetitia Griffith (VVD) en Jolande Sap (GroenLinks) zijn dat wel. Graag wil ik een beroep doen op deze oud-collega-Kamerleden. Om de stilte te doorbreken en serieus onderzoek te doen.

De regering is nu bezig met een hulpfonds van honderden miljoenen euro, voor de wederopbouw van het getroffen Sint Maarten. Consultants hebben ongetwijfeld hun begerige blikken al op dit fonds laten vallen. Zeker die van KPMG, dat graag bij dit soort projecten betrokken wil zijn. Maar dat zouden we nu eens niet moeten doen. De regering stelt hoge eisen aan de integriteit van de uitvoerders, om te voorkomen dat het geld in de verkeerde handen komt. Dan lijkt me een boycot van KPMG op zijn plaats.