Leven van Roseanne Barr moet kapot, daar gaan de hyena’s voor zorgen

02-06-2018 18:31

De hyena’s zijn weer los. Hijgend en kwijlend rennen ze achter hun prooi aan. Iedere week is er wel een nieuwe. Deze week is het Roseanne Barr, de Amerikaanse comédienne, die zich ernstig verslikte in een bericht op Twitter. Er zat vier uur en een tweet tussen haar status als gevierde sitcom-ster en die van persona non grata. Het leven van Roseanne Barr moet kapot en daar gaan de hyena’s voor zorgen.

Barr maakte een domme grap. Domme grappen zijn niet leuk en al helemaal niet als ze racistisch zijn.

Barr had voormalige medewerker van Obama – Valerie Jarrett – in verband gebracht met de scienfictionfilm Planet of the Apes. De vrouw is Afro-Amerikaanse en dat soort vergelijkingen maak je niet. Tenzij je Giel Beelen heet. Maar dan bied je excuses aan en zeg je dat het smakeloos was. Daarna gaat het leven door. Niet voor Roseanne Barr.

Twitter-tribunaal

Barr heeft een geschiedenis van provocaties en kwam vaker onbehouwen grof uit de hoek. Het waren geen belemmeringen voor tv-zender ABC om haar oude sitcom nieuw leven in te blazen. Maar met haar tweet over Jarrett zou Barr haar werkelijke inborst hebben laten zien: die van een raciste.

En als het Twitter-tribunaal oordeelt dat Roseanne Barr een raciste is, durf dat dan maar eens te nuanceren. Een enkeling of twee heeft de moed. Maar de meesten hebben geen tijd te verliezen, om zich te voegen bij het oordeel van het tribunaal.

En dus trekt de televisiebaas nog dezelfde dag de stekker uit de televisiehit, dondert de koers van eigenaar Disney in elkaar, gaat de hele geschiedenis van de serie offline, neemt het managementbureau afscheid van haar en zal uiteindelijk Roseannes roem en reputatie begraven moeten worden. Haar lot is dat van Kevin Spacey.

Moraalpolitie

Misschien heeft u thuis nog een verdwaalde videocassette van de serie. Gooi ‘m weg of wees er zuinig op, maar de serie zal nooit meer vertoond worden of verkrijgbaar zijn.

De moraalpolitie op Twitter neemt geen genoegen met excuses. Mensen, ideeën, tv-series, films en boeken moeten verdwijnen uit de openbare ruimte. Voor minder gaan de internethyena’s niet.

De methodes zijn bekend: werkgevers aanschrijven, adverteerders bellen en sociale media vragen om permanente verwijdering van de steen des aanstoots.

De Spaanse Inquisitie (1478) is een toonbeeld van onderzoek en afweging vergeleken met het fanatisme waarmee de zedenmeesters op sociale media (2018) de verbanning van ketters wensen zeker te stellen.

De moraal verandert, maar de onverdraagzaamheid blijft. Roseanne Barr vergeven zit er niet in.

 

Deze column werd eerder gepubliceerd op RTLZ.nl.