TPOok!

 
avatar
     
Column

Oproep van ISIS om aanslag te plegen tijdens EK vrouwenvoetbal is wel erg specifiek

De wedstrijd Engeland-Schotland is vanuit terroristisch perspectief weinig lucratief

Tags: ,

ISIS heeft zijn aanhangers opgeroepen om een aanslag te plegen tijden het EK vrouwenvoetbal in Nederland. De oproep is overigens nogal specifiek. ISIS wil dat lone wolves een aanslag plegen tijdens de wedstrijd Engeland-Schotland die op 19 juli in Utrecht wordt gespeeld. Daarmee lijkt het alsof vooral wordt opgeroepen tot een aanslag op een Engels doelwit. Er is verder namelijk geen enkele reden te bedenken waarom men precies voor deze wedstrijd kiest. Ten eerste is het vanuit ISIS beredeneerd een risicovolle strategie. Als je lone wolves oproept tot een aanslag bij een willekeurige wedstrijd van het EK, is de kans dat veiligheidsdiensten dit kunnen verijdelen aanzienlijker kleiner dan wanneer je zo specifiek een doelwit benoemt.

Verder is het vanuit terroristisch oogpunt gezien een wedstrijd waar relatief weinig slachtoffers zijn te maken. Voor de wedstrijd zijn in de voorverkoop slechts 4500 kaartjes verkocht. Daarmee is het zo’n beetje het slechts mogelijke target dat ISIS tijdens het EK kan kiezen.

Dit kan twee dingen betekenen:

1. ISIS heeft zich zo vastgebeten in de grote Europese landen dat Nederland, Denemarken en andere kleine landen alleen in beeld komen als ze daarmee grote landen kunnen raken. In dit geval Engeland. Tegen dit feit spreekt dat België al enkele malen doelwit is geweest van grote aanslagen.

2. ISIS verspreidt fakeberichten om de veiligheidsdiensten op een verkeerd been te zetten. In dat geval houd ik mijn hart vast tijdens het aankomende EK.

   

Steun direct Ralph Posset

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.