TPOok!

 
avatar
     
Column

Klaverianen niet getreurd, de documentaire zal via mijn website te zien zijn

Ik heb de documentaire mogen bekijken en zag geen spoor van propaganda

Er is veel te doen om de documentaire over Jesse Klaver. De documentaire zou eigenlijk worden uitgezonden via BNNVARA maar zij zien er, nadat er een lawine aan klachten waren binnengekomen, vanaf. De documentaire is namelijk geschoten door een oud-medewerker van GroenLinks en daarmee leek het meer een propagandafilm dan een documentaire te worden.

Maar ik kan u zeggen dat die conclusie voorbarig is. Ik heb de documentaire mogen zien en vond het, zoals de makers al verklaarden, een zeer integere en kritische film. Op het schrijnende af zelfs.

Zo is er een moment waarop documentairemaker Joey Boink (tot 1 mei 2017 in dienst bij GroenLinks als ‘creatieve content maker’) een filmpje laat zien waarbij Jesse Klaver als een ware messias van een trap komt lopen en wordt toegejuicht door zijn GroenLinks-Volk. Jesse Klaver kijkt geconcentreerd naar de beelden maar ziet niets vreemd. ‘Zie je het echt niet?’, vraagt Boink. Jesse kijkt nogmaals naar de beelden maar ziet niets. Dan wijst Boink schaterend naar een klein blauw plekje in Jesse’s verder smetteloze, witte blouse. Jesse lijkt te zijn betrapt maar doet iets dat je van een groot leider niet verwacht, hij glimlacht deze oneffenheid weg. Je ziet dan de spanning van Jesse’s volgelingen afglijden. Ook zij glimlachen plots om het hardst met hun leider mee.

En daar blijft het niet bij. Halverwege de documentaire is er wederom zo’n kritisch moment. Boink vraagt vrij nonchalant, min of meer in het voorbijgaan, waarom Jesse’s haar altijd zo ontzettend goed zit. ‘Zeg eens eerlijk Jesse, jij zit toch gewoon elke veertien dagen bij de kapper?’ Je ziet het vuur spuwen uit de ogen van de GroenLinks leider. Hij voelt dat Boink meer is dan een inteelt filmer die de boodschap van Jesse loopt te promoten. Maar ondanks deze frontale aanval blijft Jesse cool als altijd. Zijn blik wordt binnen mum van tijd weer opgewekt als altijd en hij pareert de vlijmscherpe vraag met de kwinkslag: ‘Dat is een conclusie die ik geheel aan jou laat’. In het volgende shot zie je Jesse opstijgen richting hemel. Daar aangekomen doet God een stapje opzij en biedt zijn troon aan, aan de grote Klaver.

Zoals u ziet. De film is absoluut geen propaganda. Daarom durf ik het aan om mijn persoonlijke website als medium te gebruiken voor deze documentaire. Er zullen waarschijnlijk geen honderdduizenden kijkers op afstemmen maar, zoals Jesse zo subliem zegt: ‘Als ik maar een zieltje kan overtuigen van de goede zaak, zal het voelen alsof ik de hele mensheid heb gered’.

   

Steun direct Ralph Posset

Doe een rechtstreekse donatie aan deze auteur en blijf nieuwe bijdragen mogelijk maken: (Dit stuurt je naar een betalingspagina)
Heb je vragen over TPO en donaties? Mail naar [email protected]
 
 
Toon / Verberg Reacties  
 
Sinds september 2017 moet je ingelogd zijn op Facebook om hieronder meer dan de standaard aantal reacties te laden.
Het gaat hier helaas om een verandering die Facebook zelf heeft doorgevoerd.
Maar je kunt ook reageren via Disqus.
Als iedereen slaapt, zijn wij wakker.